VIŠE OD 93 ODSTO DUŽNIKA ISPUNJAVA USLOVE ZA ODOBRAVANJE OLAKŠICA ZA ISPLATU KREDITA, tvrdi Narodna banka Srbije

BankeNovacSrbijaVesti

18.12.2020 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VIŠE OD 93 ODSTO DUŽNIKA ISPUNJAVA USLOVE ZA ODOBRAVANJE OLAKŠICA ZA ISPLATU KREDITA, tvrdi Narodna banka Srbije VIŠE OD 93 ODSTO DUŽNIKA ISPUNJAVA USLOVE ZA ODOBRAVANJE OLAKŠICA ZA ISPLATU KREDITA, tvrdi Narodna banka Srbije
Pravo na korišćenje olakšica imaju svi dužnici pogođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom, koji usled toga nisu u mogućnosti ili mogu imati poteškoće da izmiruju svoje... VIŠE OD 93 ODSTO DUŽNIKA ISPUNJAVA USLOVE ZA ODOBRAVANJE OLAKŠICA ZA ISPLATU KREDITA, tvrdi Narodna banka Srbije

Pravo na korišćenje olakšica imaju svi dužnici pogođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom, koji usled toga nisu u mogućnosti ili mogu imati poteškoće da izmiruju svoje obaveze prema banci ili davaocu finansijskog lizinga, saopštila je Narodna banka Srbije, odbacujući pojedine medijske navode koji se tiču usvojenih mera centralne banke o olakšicama u otplati obaveza prema bankama.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

NBS ističe da je neistina da je uslov za primenu mera za olakšanu otplatu kredita da dužnici nisu imali nikakvo kašnjenje.

Kako je naglašeno, odlukom NBS o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije Covid-19 je propisano da samo oni dužnici koji su stekli status neizmirenja obaveza pre pandemije ne mogu da podnesu zahtev za olakšice, a to su samo oni dužnici koji su pre pandemije kasnili sa izmirenjem obaveza duže od 90 dana. Sve ovo piše u drugom propisu kojim je uređena adekvatnost kapitala i koji su banke takođe obavezne da primenjuju, naglašava NBS.

Centralna banka upozorava da iznošenje lažnih tvrdnji o ovim propisima može da se kvalifikuje kao ozbiljno krivično delo. Isto tako se naglašava da na osnovu zvaničnih podataka NBS više od 93 odsto dužnika ispunjava taj uslov za odobravanje olakšica i za njih je obavezna primena olakšica ukoliko ispunjavaju i druge odlukom propisane uslove, navodi se u saopštenju NBS.

Tagovi
KREDITI NBS

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...