VIŠE OD MILION OBOLELIH OD KORONE NA SVETU Gotovo četvrtina u SAD

IzdvajamoSvetVesti

3.4.2020 12:11 Autor: Julijana Vincan 0

VIŠE OD MILION OBOLELIH OD KORONE NA SVETU Gotovo  četvrtina  u SAD VIŠE OD MILION OBOLELIH OD KORONE NA SVETU Gotovo  četvrtina  u SAD
Polovina svetske populacije, odnosno, više od 3,9 milijardi ljudi, od svojih vlada su dobili uputstva da ostanu kod kuće, kako bi se sprečilo širenje... VIŠE OD MILION OBOLELIH OD KORONE NA SVETU Gotovo  četvrtina  u SAD

Polovina svetske populacije, odnosno, više od 3,9 milijardi ljudi, od svojih vlada su dobili uputstva da ostanu kod kuće, kako bi se sprečilo širenje virusa. Do danas je epidemija zahvatila 204 zemlje i teritorije sveta, preminulo je ukupno 53.249, a oporavilo se 213.217 ljudi. Aktivnih slučajeva ima ukupno 749.924 od čega 95 odsto ima umerenu kliničku sliku, a pet odsto ljudi se nalazi u teškom stanju, prema zvaničnim podacima.

Najveći broj zaraženih je u SAD, 245.341, a slede Italija sa 11.534, Španija sa 115.242, Nemačka sa 84.794 i Kina sa 81.620 obolelih. Najviše preminulih od posledica korona virusa je u Italiji, gotovo 14.000, zatim u Španiji preko 10.000 i u SAD nešto više od 6.000.

U Sjedinjenim Američkim Državama stanje je sve lošije, broj preminulih popeo se na 6.095, a zaraženo je više od 245.000 ljudi, što je skoro četvrtina ukupne svetske populacije koja je zaražena. SAD su dostigle crni rekord od 1.169 žrtava u jednom danu, stoga ne čudi da američki zvaničnici strahuju da bi moglo da bude više od 200.000 žrtava.

U Srbiji je registrovan 1.171 slučaj Covida-19, preminula je 31 osoba, a oporavila su se 42 pacijenta.

Foto: Pixabay.com

Novi slučajevi korone u Kini

U kineskoj provinciji Henan, u okrugu Đija koji broji oko 600.000 stanovnika, od srede je zavedena izolacija zbog novog broja zaraženih od korona virusa. Troje zaraženih lekara bili su asimptomatični slučajevi, a poslednjih dana imali su bliski kontakt sa 53 osobe. Svi sumnjivi slučajevi stavljeni su u karantin.

„Ne dolazite u Peking“

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je strane diplomate da prestanu da dolaze u Peking nakon uvođenja zabrane ulaska u zemlju strancima, radi sprečavanja ponovnog širenja korona virusa. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da je Ministarstvu poznato da postoje slučajevi zaraze među stranim diplomatama u Kini. U međuvremenu, najviši zvaničnik u Vuhanu, gradu odakle je krenula epidemija, upozorio je stanovnike da ostanu na oprezu i ne izlaze bez potrebe.

Novozelandski Ministar zdravlja prekršio zabranu kretanja

Minstar zdravlja Novog Zelanda izvinio se premijerki Džasindi Ardern nakon što je fotografisan kako vozi bicikl tokom blokade zemlje zbog korona virusa. Ministar Dejvid Klark branio se da je to bila jedina prilika tokom dana kada on može da vežba, ali i da je svestan da je prekršio preporuke sopstvenog ministarstva i da se zbog toga izvinjava.

Fuđifilm razvija novi test za korona virus

Japanska kompanija Fuđifilm (Fujifilm) razvija novi test za korona virus koji će omogućiti rezultate za samo dva sata. Test za Covid-19 će biti pušten u upotrebu 15. aprila. Novi test bi trebalo da omogući rezultate mnogo brže nego dosadašnji PCR test, kojem je potrebno od četiri do šest sati. Rojters podseća da se Fuđijev lek protiv gripa Avigan testira u Kini kao lek za korona virus.

Foto: Pixabay.com

Izmena mera u Crnoj Gori

Naredbom crnogorskog Ministarstva zdravlja ublažene su mere zabrane kretanja, odnosno, građanima je omogućeno kretanje i nedeljom do 13 časova, uz striktno pridržavanje svih ostalih mera, prenosi CDM. To znači da će zabrana kretanja važiti od ponedeljka do petka od 19 časova do pet ujutru, a subotom i nedeljom od 13 sati do 5 ujutru narednog dana. Prethodno je merama, koje je 30. marta donelo Nacionalno koordinaciono telo (NKT), građanima bio zabranjen izlazak iz domova subotom od 13 casova do ponedeljka u pet sati ujutru.

Oboleo predsednik iranskog parlamenta

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani pozitivan je na korona virus, saopštio je iranski parlament. Kako navodi AP, Laridžani je najviše rangirani zvaničnik iranskih vlasti koji je pozitivan na virus.

Zaraženo skoro 80.000 građana Nemačke

U Nemačkoj je korona virusom zaraženo 79.696 osoba, dok je preminulo 1.017 ljudi, saopštio je jutros Institut za zarazne bolesti Robert Koh. U poslednja 24 sata od posledica bolesti Covid-19 preminulo je 145 osoba, preneo je Rojters.

Pandemija odložila izbor predsedničkog kandidata demokrata

Američka Demokratska partija je zbog pandemije korona virusa za avgust odložila stranačku konvenciju, na kojoj se formalno bira predsednički kandidat za izbore u novembru. Konvencija je trebalo da bude održana od 13. do 17. jula u Milvokiju, u Viskonsinu, a sada je odložena za 17. avgust.

Foto: Printscreen youtube

Tramp uvodi nove mere za korona virus

Američki predsednik Donald Tramp pozvao se na Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi kompanije počele da proizvode respiratore za pacijente obolele od korona virusa. Tramp je naložio sekretaru Zdravstvene službe da upotrebi svoja ovlašćenja kako bi obezbedio materijal za proizvodnju respiratora za šest kompanija, prenosi Rojtres. AP je objavila da Bela kuća priprema novu preporuku da Amerikanci pokrivaju lice kada napuštaju domove, barem većina.

Lekar Bele kuće saopštio je sinoć da je predsednik Tramp drugi put testiran na Covid-19 i da je negativan.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...