Odnos zaposlenih u Poljskoj prema zaradama i poslodavcima

Više od trećine Poljaka smatra da njihova plata ne odgovara njihovim sposobnostima

AnalizaEUU fokusuVesti

14.3.2021 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od trećine Poljaka smatra da njihova plata ne odgovara njihovim sposobnostima Više od trećine Poljaka smatra da njihova plata ne odgovara njihovim sposobnostima
Samo oko 30 odsto zaposlenih Poljaka je trenutno zadovoljno visinom svojih zarada. Da trenutna zarada ne ispunjava njihova očekivanja tvrdi 37 zaposlenih Poljaka. Nešto... Više od trećine Poljaka smatra da njihova plata ne odgovara njihovim sposobnostima

Samo oko 30 odsto zaposlenih Poljaka je trenutno zadovoljno visinom svojih zarada. Da trenutna zarada ne ispunjava njihova očekivanja tvrdi 37 zaposlenih Poljaka. Nešto niži procenat (32 odsto) veruje da zarađuje shodno svojim veštinama i iskustvu, zaključak je istraživanja „Poljaci u radnom okruženju“ koje su sproveli analitičari Pracuj.pl.

Manje od polovine ispitanih, odnosno 45 odsto njih zatražilo je povišicu tokom prošle godine, a svaki treći, odnosno 32 odsto njih nikada nije tražilo veću platu.

„Poljaci imaju poteškoća da govore o novcu. Mnogima je to teško čak i kada dođu na razgovor na posao. Samo 28 odsto ispitanih zaposlenih priznalo je da sa drugima deli informaciju kolika im je plata. Zato i ne čudi da samo polovina ispitanih ima predstavu kolika je njihova zarada u poređenju sa konkurencijom“, tvrde analitičari Pracuj.pl.

Polovina ispitanih zaposlenih veruje i da je sistem nagrađivanja u njihovj firmi jasan i pravedan. S druge strane, gotovo svaki četvrti ispitani Poljak se nije složio sa ovom izjavom, dok njih 27 odsto nije o ovom pitanju imalo nikakav stav.

Istraživanje je pokazalo da više od 70 odsto ispitanih radnika u Poljskoj veruje da ponude za posao treba da sadrže informacije o tačnoj ili približnoj plati na poziciji za koju se radnik traži.

Kada su u pitanju beneficije za zaposlene, kakvi su, recimo medicinski paketi, osiguranje, dodatni bonus slobodni dani i slično, primetno je da zaposleni u Poljskoj mnogo više žele da za svoj rad budu plaćeni u novcu. Čak njih 66 odsto prihvatilo bi tako da im plata bude povećana manje, ali da bude povećanje u novcu, nego da dobiju beneficiju uz zaradu, čak i ako je ona mnogo vrednija.

Ipak, istraživanje je jasno pokazalo da Poljaci cene običaj poslodavaca da zaposlenima nude beneficije. Na prvom mestu im je, po značaju, medicinski paket. Tek na drugom mestu su plaćena odsustva, a trećem životno osiguranje.

U Poljskoj je prošle godine prosečna bruto plata iznosila 1.144 evra.

Tagovi
U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...