VLADA CG OBEĆALA NOVU POMOĆ TURIZMU Izdvaja 67,8 miliona evra, jer su bez posla vodiči, prevoznici, hotelijeri

BiznisRegionTurizamVesti

23.7.2020 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

VLADA CG OBEĆALA NOVU POMOĆ TURIZMU Izdvaja 67,8 miliona evra, jer su bez posla vodiči, prevoznici, hotelijeri VLADA CG OBEĆALA NOVU POMOĆ TURIZMU Izdvaja 67,8 miliona evra, jer su bez posla vodiči, prevoznici, hotelijeri
Crnogorska vlada izdvojiće kratkoročno 67,85 miliona evra do 2022. godine za pomoć turističkoj privredi, u okviru trećeg paketa mera podrške privredi i građanima za... VLADA CG OBEĆALA NOVU POMOĆ TURIZMU Izdvaja 67,8 miliona evra, jer su bez posla vodiči, prevoznici, hotelijeri

Crnogorska vlada izdvojiće kratkoročno 67,85 miliona evra do 2022. godine za pomoć turističkoj privredi, u okviru trećeg paketa mera podrške privredi i građanima za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, prenose crnogororski mediji.

Premijer Crne Gore Duško Marković je, obraćajući se u tamošnjem parlamentu, rekao da će te mere uključiti subvencije kamatnih stopa, subvencije za privatni smeštaj, obrtna sredstva za likvidnost i niži PDV.

On je dodao da je ukupna vrednost dugoročnog seta mera u turizmu, koji će se primenjivati do 2024. godine, 131,7 miliona evra, navodeći da se taj set bavi investicijama za završetak postojećih objekata, rekonstrukciju i izgradnju novih, diverzifikaciju turističkog proizvoda i avio-dostupnošću.

Marković je rekao da je Vlada uložila napore da očuva ekonomsku supstancu u sektoru turizma, te da je u okviru drugog paketa mera uplaćeno 12,14 miliona evra za 40.422 zarade za više od 2.100 preduzeća, dok je Investiciono-razvojni fond (IRF) plasirao kredite vredne 81 milion eura, prenosi Tanjug pisanje podgoričkih Vijesti.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ova najava crnogorskog premijera dolazi samo nekoliko dana nakon izveštaja da je turistički promet u ovoj zemlji pao za čak 92 odsto. S obzirom na zabrinjavajuće podatke u piku letnje sezone i nakon brojnih apela turističkih radnika i ugostitelja, usledio je još jedan. Naime, Vijesti navode da u ovom trenutku čak 90 turističkih vodiča, umesto da radi, sedi kod kuće, bez pomoći nadležnih.

Dok ih je većina turističkih vodiča u Crnoj Gori prošle godine u ovo vreme bila angažovana vodeći organizovane grupe turista na najatraktivnija mesta po Crnogorskom primorju i severu države, sada ne rade.

Članica Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, Darinka Dada Grloman iz Budve rekla je da deli sudbinu većine svojih kolega koji još nisu dobili nikakvu pomoć od države, prenosi pisanje Vijesti Tanjug.

Ovogodišnja sezona je obećavala i praktično je još u januaru, kako priča, imala zakazane brojne turističke ture za leto, ali sve su otkazane.

„Najgore je što je u pitanju jedna velika neizvesnost, jer smo očekivali da će barem u julu da bude posla, ali ništa od toga“, rekla je Grloman, dodavši da samo 10 odsto vodiča radi, ali da i oni imaju retko ture.

Takođe je ukazala da profesija turističkog vodiča u Crnoj Gori još nije potpuno zakonski regulisana i da se na tome već duže radi.

„Postoje vodiči koji su prijavljeni u agencijama tokom cele godine, postoje i oni koji su prijavljeni samo sezonski od aprila – maja do kraja septembra – oktobra, što je slučaj sa većinom. Takođe, postoje i vodiči koji rade po ugovoru o delu“, kazala je Grloman.

Ona je navela da su od države pomoć u iznosu od 220 evra dobili jedino oni koji su prijavljeni tokom cele godine i da je to veoma mali broj, najviše 10 odsto.

Grloman je naglasila i da su, pored vodiča, u veoma teškoj situaciji i vozači i prevoznici.

  • Stefan

    23.7.2020 #1 Author

    Pa njima je to zaista i potrebno trenutno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...