Uredba o stabilizaciji važiće 30 dana

Vlada Hrvatske ograničila cene goriva na pumpama

RegionU fokusuVesti

15.10.2021 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Hrvatske ograničila cene goriva na pumpama Vlada Hrvatske ograničila cene goriva na pumpama
Nakon što je pre dva dana gorivo u Hrvatskoj ponovo poskupelo i tako dostiglo najviše cene u istoriji, vlada ove zemlje odlučila je da... Vlada Hrvatske ograničila cene goriva na pumpama

Nakon što je pre dva dana gorivo u Hrvatskoj ponovo poskupelo i tako dostiglo najviše cene u istoriji, vlada ove zemlje odlučila je da reaguje, te da iste stabilizuje na 30 dana. Maksimalna cena benzina ograničena je na 11,10 kuna (1,48 evra) po litru, dok će litar dizela koštati 11 kuna (1,46 evra). Kako ističu iz vlade, u narednom periodu će detaljno pratiti situaciju i trendove na svetskom tržištu i ponovo reagovati ukoliko bude potrebno.

Prema uredbi vlade, cena goriva na tržištu može da raste, ali ne i na pumpama. Od subote, 16. oktobra, litar benzina će biti ograničen na dogovorene iznose.

Smanjenje cena najviše se odnosi na distributere, a manjim delom i na državni budžet. U vezi sa ovom odlukom oglasio se i jedan od najvećih distributera nafte u Hrvatskoj, INA. 

Iz ove kompanije su poručili da će u potpunosti ispoštovati odluku vlade, te da u međuvremenu ispituju sve posledice koje ova uredba može ostaviti na poslovanje, prenosi HRT.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić smatra da to ne bi trebalo da bude veliki udar za njih. Prema njegovim rečima, 2018. godine cene na mediteranskom tržištu su za nekoliko procenata bile veće od trenutnih, a cena evrodizela tačno za kunu niža od one zabeležene prošlog utorka.

Kako kaže poslanik iz partije Most Ante Kujundžić, na 300 kuna (39,93 evra) ulivenog goriva vlada za sebe uzima 180 kuna (23,96 evra) taksi i PDV-a. On predlaže da se takse srežu za 50 odsto. 

U SDP-u ovaj potez vlade vide kao političku odluku.

Država će se odreći svog dela „kolača“ ukoliko cena nafte nastavi da raste, obećao je Ćorić.

  • IVAN

    28.10.2022 #1 Author

    onda opet nova cena,skuplja naravno

    Odgovori

  • IVAN

    28.10.2022 #2 Author

    Videcemo sta ce biti sve je neizvesno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...