Rekordno visoke cene goriva u Rusiji

Vlada privremeno zabranila trgovcima prodaju benzina na veliko

BerzaNovacSvetVesti

10.8.2021 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vlada privremeno zabranila trgovcima prodaju benzina na veliko Vlada privremeno zabranila trgovcima prodaju benzina na veliko
Ruska vlada može uvesti zabranu prodaje benzina ukoliko se stanje na tržištu bude pogoršalo, izjavio je potpredsednik vlade Aleksandar Novak na sastanku sa predstavnicima... Vlada privremeno zabranila trgovcima prodaju benzina na veliko

Ruska vlada može uvesti zabranu prodaje benzina ukoliko se stanje na tržištu bude pogoršalo, izjavio je potpredsednik vlade Aleksandar Novak na sastanku sa predstavnicima naftnih kompanija, izvršnih vlasti, stručnjaka i industrijskih analitičara o stanju na tržištu naftnih derivata. Novak je privremeno zabranio trgovcima prodaju benzina.

“Počinjemo da primećujemo silazni trend cena akcija. Nadamo se da će se situacija vratiti u normalu u bliskoj budućnosti. Skrećem vam pažnju da drastičnije mere, kao što je zabrana izvoza naftnih derivata, ostaju na dnevnom redu i mogu se primeniti u bilo kojem trenutku ako se situacija pogorša“, naveo je Novak, prenosi Kommersant.

On je istakao da smatra svrsishodnim preduzimanje mera za prilagođavanje trgovine berzi. “Konkretno, možemo govoriti o privremenoj zabrani prodaje goriva proizvođačima, zabrani kupovine goriva licima povezanim sa vertikalno integrisanim naftnim kompanijama i ograničavanju maksimalnog rasta u okviru trgovanja“, rekao je potpredsednik ruske vlade.

Glavni problem je što neki nezavisni privatni trgovci koji kupuju velike količine naftnih derivata na berzi često kupuju tu robu za naftne kompanije. Shodno tome velike količine rezervi goriva izlaze i stvara se deficit, što podstiče tenzije i rast cena na tržištu, objašnjavaju ruski eksperti.

Izvor: angi.ru

Tokom jula, cene najtraženijih vrsta benzina Ai-92 i Ai-95 nekoliko puta su probijale rekordne nivoe. Tako je cena benzina Ai-92 na međunarodnoj robnoj berzi (SPbMTSB) u Sankt Peterburgu premašila nivo od 57.500 rubalja za tonu, a benzinom Ai-95 se trgovalo po ceni 60.000 rubalja (814,80 dolara) po toni, što je novi istorijski maksimum. Zbog toga je Ministarstvo energetike zatražilo od vlade da ubrza proces uvođenja privremenog embarga na izvoz benzina, u trajanju od tri meseca.

Prema državnom statističkom zavodu Rosstat, troškovi benzina u julu porasli su za 0,7 odsto, dok je benzin od početka godine poskupeo za 5,17 odsto. Istog meseca dizel gorivo poskupelo je za 0,7 odsto, a gorivo za gasne motore za 4,1 procenat, prenose Vedomosti. Rast cena benzina stvara inflatorni pritisak.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...