VLADA RS PRODALA DEO OBVEZNICA Na aukciji prikupljeno 135 miliona konvertibilnih maraka

RegionVesti

14.4.2020 14:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VLADA RS PRODALA DEO OBVEZNICA Na aukciji prikupljeno 135 miliona konvertibilnih maraka VLADA RS PRODALA DEO OBVEZNICA Na aukciji prikupljeno 135 miliona konvertibilnih maraka
Prvog dana aukcije obveznica Republike Srpske, planirane vrednosti 300 miliona konvertibilnih maraca (KM), prikupljeno je 135,1 milion KM uz efektivnu kamatnu stopu od 3... VLADA RS PRODALA DEO OBVEZNICA Na aukciji prikupljeno 135 miliona konvertibilnih maraka

Prvog dana aukcije obveznica Republike Srpske, planirane vrednosti 300 miliona konvertibilnih maraca (KM), prikupljeno je 135,1 milion KM uz efektivnu kamatnu stopu od 3 odsto, prenosi Indikator.ba.

Vlada Republike Srpske (RS) ponudila je na prodaju 300.000 obveznica sa rokom dospeća od pet godina nominalne vrednosti 1.000 KM po obveznici, a danas je uspela da proda 141.670 obveznica. Uspešnost emisije prvog dana aukcije je 47,22 odsto.

Postignuta je efektivna kamatna stopa od 3 odsto, dok je kuponska kamata 2 odsto i isplaćuje se godišnje.

Raspon ponuđenih cena varirao je od najniže 100,01 posto uz kamatu od 2 do najviše 89,22 odsto uz kamatnu stopu od 4,45 odsto.

Aukcija se nastavlja u sredu, budući da pravila aukcija u Republici Srpskoj investitorima ostavljaju mogućnost da drugog dana mogu kupiti obveznice po jedinstvenoj ravnotežnoj ceni, ukoliko prvog dana nisu kupljene sve obveznice.

Vlada RS je nakon objave javnog poziva za aukciju obaveznica ukinula valutnu klauzulu evro, obrazloživši da je time proširila krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, ali je naknadno napravila izmenu u kojoj je navela da svim investitorima, na njihov zahtev, može biti obezbeđena valutna klauzula.

Sredstvima koje prikupi putem emisije obveznica Vlada RS namenjena su za Fond solidarnosti za podršku privrednim subjektima pogođenim pandemijom korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...