Eskadrila od preko 200 F-16 letelica

Vlade Tajvana i SAD sklopile dogovor o nabavci modernizovanih vojnih aviona

BiznisInvesticijeNovacSvetVesti

18.11.2021 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlade Tajvana i SAD sklopile dogovor o nabavci modernizovanih vojnih aviona Vlade Tajvana i SAD sklopile dogovor o nabavci modernizovanih vojnih aviona
Predsednica Tajvana Tsai Ing-ven (Tsai Ing-wen) najavila je sklapanje vojne saradnje sa zvaničnicima iz Vašingtona nakon što je potpisala zahtev za nabavku modernizovanih vojnih... Vlade Tajvana i SAD sklopile dogovor o nabavci modernizovanih vojnih aviona

Predsednica Tajvana Tsai Ing-ven (Tsai Ing-wen) najavila je sklapanje vojne saradnje sa zvaničnicima iz Vašingtona nakon što je potpisala zahtev za nabavku modernizovanih vojnih aviona F-16 iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u svrhu odbrane ostrva u slučaju da tenzije između Tajpeja i Pekinga eskaliraju.

Česte vojne vežbe koje Kina i SAD sprovode u regionu povećavaju bojazan od konflikta za koji bi okidač mogla biti kriza u Tajvanu, kojim vlada demokratska partija, a koji u Pekingu posmatraju kao kinesku teritoriju, piše Reuters.

Tsai je na svečanoj ceremoniji u avio-bazi predstavila prvu eskadrilu najsavremenijih F-16 letelica (F-16V).

Modernizaciju vojnih aviona, vrednu 110 milijardi tajvanskih dolara (3,96 milijardi dolara), predvodili su proizvođač Lockheed Martin Corp i tajvanska kompanija Aerospace Industrial Development Corp, što je još jedan primer saradnje Vašingtona i Tajpeja.

Tajvan je zamenio 141 F-16A/B letelicu za model F-16V, od kojih je 64 već modernizovano, a ima i 66 potpuno novih F-16V modela, koji su spremni da se suoče sa kineskim vojnim silama, kao i model borbenog aviona J-20.

Vlada SAD je 2019. godine odobrila prodaju ovih borbenih aviona Tajvanu, vrednu osam milijardi dolara, te je na taj način omogućila ovoj azijskoj zemlji da formira flotu koja ima preko 200 borbenih letelica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...