MMF produžio program kreditiranja Ukrajine

Vladi u Kijevu uplaćena tranša zajma od 700 miliona dolara

BankeNovacSvetU fokusuVesti

23.11.2021 13:29 Autor: Vladimir Jokanović 5

Vladi u Kijevu uplaćena tranša zajma od 700 miliona dolara Vladi u Kijevu uplaćena tranša zajma od 700 miliona dolara
Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Ukrajini dugo očekivanu tranšu zajma u iznosu oko 700 miliona dolara i produžio joj stend baj program od... Vladi u Kijevu uplaćena tranša zajma od 700 miliona dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Ukrajini dugo očekivanu tranšu zajma u iznosu oko 700 miliona dolara i produžio joj stend baj program od pet milijardi dolara do juna iduće godine. Ukrajina je prošle godine obezbedila ugovor o zajmu, jer je zemlja pala u recesiju tokom pandemije korona virusa.

Isplata kredita zastala je zbog zabrinutosti oko reformi i nezavisnosti centralne banke. Najnoviji sporazum je podsticaj za vladu Vladimira Zelenskog, koja se bori sa sve većim brojem slučajeva zaraze korona virusom i rastućom inflacijom. I nervozom oko kretanja ruskih trupa u blizini njene istočne granice, kako prenosi Reuters.

„Zahvalnost odboru guvernera MMF na odluci da se završi revizija stend-baj programa o dodeli tranše od oko 700 miliona dolara. Upotrebićemo ova sredstva za podršku finansijskom sistemu i borbi protiv posledica Covid-19. Program MMF će biti nastavljen“, naveo je Zelenski na Twitteru.

MMF je u saopštenju naveo da se njegov odbor složio sa „promenom“ isplata kredita, ali bez otkrivanja pojedinosti. Program obavezuje Ukrajinu da očuva održivost svog duga štiteći nezavisnost centralne banke, vraćajući inflaciju u svoj ciljani opseg i boreći se protiv korupcije, saopštio je MMF.

„Cilj ukrajinskog ekonomskog programa koji podržava MMF jeste da pomogne vlastima da se pozabave posledicama šoka zbog Covid-19, da održe ekonomski oporavak i da krenu napred u važnim strukturnim reformama, kako bi smanjile ključne slabosti“, stoji u saopštenju MMF.

Cene ukrajinskih obveznica pale su u ponedeljak na najniži nivo u poslednjih godinu dana zbog zabrinutosti od navodne eskalacije sukoba sa Rusijom. Slučajevi zaraze i smrtni slučajevi od zaraze korona virusom u novembru su dostigli rekordan nivo, što je navelo vladu da ograniči pristup prodavnicama, preduzećima i javnom prevozu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...