Počela da stižu rešenja o utvrđenim obavezama po osnovu vlasništva nad imovinom

Vlasnici nekretnina moraju u što kraćem roku da izmire ratu uvećanog poreza

IzdvajamoNekretnineNovacPoreziPreduzetnikVesti

23.3.2021 08:02 Autor: Gordana Bulatović 2

Vlasnici nekretnina moraju u što kraćem roku da izmire ratu uvećanog poreza Vlasnici nekretnina moraju u što kraćem roku da izmire ratu uvećanog poreza
Na adrese vlasnika stanova, kuća, garaža i drugih nepokretnosti počela su da stižu rešenja o utvrđenom iznosu poreza na imovinu za 2021. godinu. Prvi... Vlasnici nekretnina moraju u što kraćem roku da izmire ratu uvećanog poreza

Na adrese vlasnika stanova, kuća, garaža i drugih nepokretnosti počela su da stižu rešenja o utvrđenom iznosu poreza na imovinu za 2021. godinu. Prvi su rešenja dobili oni koji koriste uslugu eUprave. Njima ovih dana elektronskom poštom stižu informacije da im je u e sanduče stigla pošta od uprave javnih prihoda opštine gde žive i da pošiljku preko eUprave mogu preuzeti. Ukoliko je i ne preuzmu, u evidenciji će biti da su istu primili. U tom smislu, savet uprava javnih prihoda je da se rešenja preuzmu, kako bi se građani na vreme informisali o iznosima poreza na imovinu koju poseduju.

Oni koji nemaju otvoren nalog kod eUprave, mogu očekivati da će im rešenja stići poštom. Kako se na svaki dan kašnjenja sa uplatom poreza plaća zatezna kamata, važno je uporediti iznos koji su vlasnici nekretnina uplatili zaključno sa 17. februarom, a koji predstavlja četvrtinu prošlogodišnjeg utvrđenog poreza. Ukoliko je, a u većini lokalnih samouprava jeste, porez povećan, važno je u što kraćem roku uplatiti razliku iznosa.

Kako je ranije i objavljeno, gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji povećale su iznose poreza na imovinu. Uglavnom je reč o jednocifrenim povećanjima, a razlog nije u povećanju poreske stope, već u poskupljenju cene kvadrata na opštini na kojoj se nepokretnost nalazi.

U Beogradu je tako porez na imovinu povećan najviše za šest odsto, a Novom Sadu do pet. Vlasnici nekretnina u Kragujevcu će, ukoliko žive u trećoj ili četvrtoj zoni, platiti porez koji je niži u odnosu na onaj iz prethodne godine čak za devet odsto, ali će zato Kragujevčani koji imaju nekretnine u ekstra zoni izdvojiti do šest odsto više nego u prošloj godini za plaćanje poreza na imovinu. U ovom gradu je, inače, po prvi put primenjena maksimalna poreska stopa od 0,4 odsto, a koju većina gradova i opština već koristi. U Novom Pazaru porez na imovinu povećan je za manje od dva odsto, koliko će više plaćati i stanovnici Trstenika. Slična slika je i u ostalim mestima u Srbiji.

Osnovica poreza na imovinu za nepokretnost može se umanjiti za amortizaciju po stopi koja iznosi do jedan odsto godišnje, a najviše 40 odsto. Stopa amortizacije se, naravno, ne primenjuje u slučaju novogradnje.

Svaka jedinica lokalne samouprave određuje zone na svojoj teritoriji, prema komunalnoj opremljenosti, opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti, radnim zonama i drugim sadržajima u naselju.

Izmenama Zakona o imovini koje su stupile na snagu januara ove godine, proširena je lista nepokretnosti na koje se ova vrsta nameta plaća. Tako su u grupu poslovnih zgrada i drugih (podzemnih i nadzemnih) objekata koji služe za obavljanje neke delatnosti uključeni i stanovi, odnosno kuće za stanovanje u kojima se u celini ili pretežno obavlja registrovana delatnost. Oporezuju se i garaže koje se sastoje iz više garažnih mesta ili boksova, a koje služe kao parkirališta automobila ili plovila.

Pored toga, grupa garaža i garažnih mesta koje su se do sada oporezivale je proširena, pa uključuje i pomoćne objekte. Tu se misli na samostalne objekte koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti kao što su pomoćni objekti koji nisu zgrade (bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i slično) i pomoćne zgrade (prizemne zgrade i zgrade čija je podna površina ispod površine zemlje) koje su u funkciji stambenog, odnosno poslovnog objekta, koji je izgrađen na istom zemljištu (kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i drugo). Porez na imovinu plaća se i za ekonomske objekte, u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja, kao i za nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Utvrđivanje prosečne cene ovih nepokretnosti, kao i za sve ostale kategorije koje su oporezivane do sada, vrši jedinica lokalne samouprave. Ove godine su osnovice utvrđivane na bazi prodajnih cena sličnih objekata na istoj ili srodnoj lokaciji u periodu od 1. oktobra 2019. do 30. septembra 2020. godine.

Nakon izmena Zakona iz decembra 2020. godine pravo na poreski kredit, odnosno umanjenje poreza na imovinu za 50 odsto imaju oni vlasnici stanova ili kuća koji u njima žive, ali isključivo ukoliko su i prijavljeni na toj adresi.

Obveznici poreza na imovinu koji vode poslovne knjige dužni su da samostalno utvrde porez na imovinu za 2021. godinu i da poresku prijavu podnesu najkasnije do 31.3.2021. godine.

  • Anonimni

    24.3.2021 #1 Author

    Svaka vam čast koriste od turaka

    Odgovori

    • Srdjan

      25.3.2021 #2 Author

      Ako se ove mere nastave, molicete nas i struju da vam platimo !!!

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...