Prodato 2,4 miliona vozila

Volkswagen u prvom kvartalu 2021. zaradio 3,4 milijarde evra

AutomobiliLifestyleSvetVesti

6.5.2021 19:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Volkswagen u prvom kvartalu 2021. zaradio 3,4 milijarde evra Volkswagen u prvom kvartalu 2021. zaradio 3,4 milijarde evra
Profit Volkswagen (VW) grupe u prvom kvartalu 2021. godine nakon oporezivanja iznosi 3,4 milijarde evra. Za ovaj rezultat zaslužan je skok prodaje u Kini,... Volkswagen u prvom kvartalu 2021. zaradio 3,4 milijarde evra

Profit Volkswagen (VW) grupe u prvom kvartalu 2021. godine nakon oporezivanja iznosi 3,4 milijarde evra.

Za ovaj rezultat zaslužan je skok prodaje u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu ove kompanije, kao i opredeljenje kupaca za skuplje modele, piše Tanjug, pozivajući se na Associated Press.

Prodaja električnih automobila VW se više nego udvostručila.

Dobit ostvarena u prvom kvartalu je gotovo sedam puta veća nego u istom periodu 2020. godine, kada je iznosila 517 miliona evra, usled pandemije koja je dovela do zatvaranja prodajnih mesta i fabrika.

Prihodi od prodaje VW su od januara do kraja marta porasli za 13 odsto, na 62,3 milijarde evra, podstaknuti snažnim uzletom prodaje u Kini od 61,4 odsto, čije se tržište ponovo otvorilo nakon teškog udara pandemije u prva tri meseca 2020. godine.

Nemačka automobilska grupacija sa sedištem u Volfsburgu povećala je projekcije profitabilnost za ovu godinu, navodeći da će profitna marža od prodaje iznositi između 5,5 i 7 procenata.

Kompanija je takođe objavila da se njeno stanje gotovine poboljšalo na 29,6 milijardi evra, što je novac koji može da koristi za ulaganje u nove tehnologije i električna vozila.

Prodaja električnih automobila, kako onih s pogonom samo na baterije, tako i hibrida sa pogonom na baterije i unutrašnje sagorevanje, više se nego udvostručila u prva tri meseca u odnosu na prethodnu godinu, na 133.000 jedinica.

Sveukupno, Volkswagen je u prvom kvartalu prodao 2,4 miliona vozila, što je za 21 odsto više nego prošle godine.

Pored brenda Volkswagen, u sastavu ove nemačke grupe posluju i proizvođači luksuznih automobila Porsche i Audi, kao i SEAT i Škoda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...