Prodaja u prazničnoj sezoni u SAD porasla 11,5 odsto

Vraćeni pokloni koštaće prodavce u SAD 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu

SvetU fokusuVesti

30.12.2021 19:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vraćeni pokloni koštaće prodavce u SAD 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu Vraćeni pokloni koštaće prodavce u SAD 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu
Kako su Amerikanci počeli da vraćaju neželjene poklone koje su dobili za praznike, maloprodaje su se našle u problemu. Ovogodišnji povraćaji koštaće radnje u... Vraćeni pokloni koštaće prodavce u SAD 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu

Kako su Amerikanci počeli da vraćaju neželjene poklone koje su dobili za praznike, maloprodaje su se našle u problemu.

Ovogodišnji povraćaji koštaće radnje u Sjedinjenim Američkom Državama za 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Pored toga, prodavci se već neko vreme suočavaju i sa povećanim cenama isporuke, zastojima u snabdevanju i nedostatkom radne snage, izveštava CNN.

Kompanija Optoro procenjuje da će povraćaji ove godine koštati maloprodaje 33 dolara više za robu koja košta oko 50 dolara, što je za 59 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Troškovi rastu zbog problema sa lancima snabdevanja, poput povećane cene transporta, ali i zbog gubitaka nakon popusta i likvidacija.

Povraćaji su, nakon praznika očekivani, posebno nakon ovogodišnjeg rasta online kupovine. Kad se sve sabere Optoro predviđa da će vrednost vraćene robe od Dana zahvalnosti do kraja januara 2022. godine 120 milijardi dolara.

Ipak, i pored svih problema, američke maloprodaje su u periodu od 1. novembra do 24. decembra zabeležile rast od 8,5 odsto, pokazuju podaci kompanije Mastercard.

Opšte posmatrano, ova praznična sezona će postaviti nove rekorde, a kako navodi predsednik Nacionalne trgovinske federacije Metju Šej (Matthew Shay) prodaja u ovoj sezoni je veća za 11, 5 odsto. Prema njegovim rečima, prodavci u SAD su prošle godine zaradili 789 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...