Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
NEPROCENJIVA IMOVINA PAPSKE DRŽAVE

Vredne nekretnine Vatikana u Italiji, Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj…

EULifestyleNekretnineNovacVestiZanimljivosti

23.2.2021 10:20 Autor: Zoran Pavić 0

Vredne nekretnine Vatikana u Italiji, Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj… Vredne nekretnine Vatikana u Italiji, Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj…
Prema podacima Uprave za imovinu Apostolske stolice (APSA), Vatikan raspolaže sa velikim brojem nekretnina u Parizu, Londonu i Ženevi, kao i sa oko 3.000... Vredne nekretnine Vatikana u Italiji, Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj…

Prema podacima Uprave za imovinu Apostolske stolice (APSA), Vatikan raspolaže sa velikim brojem nekretnina u Parizu, Londonu i Ženevi, kao i sa oko 3.000 nekretnina u Rimu, prenosi AFP.

Kako se ističe, ulaganja u nekretnine počinju još davne 1929. godine kada je Lateranskim ugovorom Kraljevine Italije i Svete Stolice osnovana nezavisna Država Grada Vatikana. Sporazum s Italijom uključivao je obeštećenje za posede koji su oduzeti bivšoj Papinskoj Državi. Među oduzetom crkvenom imovinom bila je i velika palata Kvirinale, koja je nekada bila sedište pape, a danas je rezidencija italijanskog predsednika. Od tada je Vatikan počeo da ulaže dobijen novac u nekretnine, kako u Italiji tako i u inostranstvu.

APSA godinama upravlja sa 737 nekretnina u Parizu, posebno u gradskoj četvrti Odeon i oko Jelisejskih polja, ukupne površine od skoro 56.000 metara kvadratnih, a čija vrednost se procenjuje na skoro 600 miliona evra.

U Londonu Vatikan ima 27 nekretnina – kod Trga svetog Jakova, u četvrti Kensington i Ulici Bond, površine oko 4.600 kvadratnih metara, koje se procenjuju na oko 108 miliona evra.

U Švajcarskoj, pre svega u Ženevi i Lozani, Vatikan ima u vlasništvu 140 poseda sa površinom od oko 16.000 metara kvadratnih, čija se vrednost procenjuje na oko 91 milion evra, prenosi seebiz.eu.

Foto: Pixabay.com

Ipak, ogromna je vrednost imovine koju Vatikan ima u Italiji. U Rimu su izgrađene čitave zgrade, a najviše u dve glavne ulice koje se spajaju kod Trga Svetog Petra, a pre svega u poznatoj ulici Via della Conciliazione.

Danas je APSA zadužena za iznajmljivanje 2.400 stanova, kao i 600 poslovnih prostora i trgovina u Italiji, što je Vatikanu donelo prihod od 99 miliona evra 2019. godine. Od toga 15 odsto tih nekretnina je na otvorenom tržištu, dok se 30 odsto izdaje uz subvencionisanu kiriju.

U APSA navode da je teško utvrditi vrednost imovine u Italiji, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike svetog Petra neprocenjive, nego bi njihova vrednost mogla da dostigne i čak nekoliko milijardi evra samo za nekretnine koje su na tržištu najma.

Dodatno, postoje na stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti Crkve, koji donose prihod od još 3-4 milijarde evra, navodi ekonomski list Il Sole 24 Ore.

Inače, APSA još uvek radi popis svoje imovine u Italiji, a očekuje da će se taj posao završiti do proleća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...