Naša zemlja izvozi hi-tech opremu za 1,15 milijardi evra

Vrednost izvoza srpske visokotehnološke robe 15 puta veća u odnosu na 2005. godinu

SrbijaVesti

10.5.2021 17:15 Autor: Marko Miladinović 1

Vrednost izvoza srpske visokotehnološke robe 15 puta veća u odnosu na 2005. godinu Vrednost izvoza srpske visokotehnološke robe 15 puta veća u odnosu na 2005. godinu
U Srbiji natprosečno raste izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti, posebno hi-tech  proizvoda čija je vrednost izvoza za deceniju i po uvećana gotovo... Vrednost izvoza srpske visokotehnološke robe 15 puta veća u odnosu na 2005. godinu

U Srbiji natprosečno raste izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti, posebno hi-tech  proizvoda čija je vrednost izvoza za deceniju i po uvećana gotovo 15 puta, navodi ekonomista Ivan Nikolić u najnovijoj publikaciji “Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

U analizi se navodi da je izvoz hi-tech proizvoda iz Srbije, sa nivoa od 77,4 miliona evra u 2005. godini, prošle godine dostigao vrednost 1,15 milijardi evra.

Nikolić konstatuje da danas izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti čini tačno trećinu ukupnog robnog izvoza Srbije, dok je pre 15 godina iznosio svega 13,5 odsto, po čemu Srbija nije mogla da parira ni jednoj evropskoj ekonomiji.

Tri od 18 proizvoda koji čine hi-tech grupaciju generiše 72,2 odsto njihovog izvoza u 2020. godini, a ta tri proizvoda su rotacione električne mašine, termojonske elektronske cevi i električne mašine i aparati.

U Srbiji postoji visok stepen proizvodne koncentracije u izvozu hi-tech grupacije, dok se za koncentraciju u izvozu proizvoda srednje tehnološke složenosti može reći da je približna proseku posmatranih zemalja u istraživanju – Bugarske, Češke, Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovenije.

Među proizvodima srednje tehničke složenosti koje Srbija izvozi su oprema za distribuciju električne energije, putnički automobili i električni aparati za strujna kola.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...