Vetroelektrane potencijalno moraju da uklone 151 turbinu

Vrhovni sud u Norveškoj doneo odluku u korist uzgajivača irvasa

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

12.10.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrhovni sud u Norveškoj doneo odluku u korist uzgajivača irvasa Vrhovni sud u Norveškoj doneo odluku u korist uzgajivača irvasa
Vrhovni sud u Norveškoj u ponedeljak je doneo presudu prema kojoj dve vetroelektrane izgrađene na zapadu zemlje krše prava uzgajivača irvasa jer zauzimaju deo... Vrhovni sud u Norveškoj doneo odluku u korist uzgajivača irvasa

Vrhovni sud u Norveškoj u ponedeljak je doneo presudu prema kojoj dve vetroelektrane izgrađene na zapadu zemlje krše prava uzgajivača irvasa jer zauzimaju deo pašnjaka.

Prema rečima advokata koji zastupaju laponske uzgajivače irvasa, ova odluka će dovesti do uklanjanja 151 turbine koje su postavljene na poluostrvu Fosen 2020. godine i koje su deo najvećeg energetskog parka kopnenih vetroelektrana u Evropi.

Izgradnja pomenutih vetroelektrana proglašena je nezakonitom, pa bi i nastavak njihovog rada bio nezakonit, izjavio je predstavnik uzgajivača irvasa Andreas Broner (Andreas Brønner), prenosi B92, pozivajući se na Jutarnji list.

Iz Ministarstva nafte i energetike u Norveškoj, koje je izdalo dozvole za gradnju, izjavili su da će detaljno razmotriti presudu Vrhovnog suda pre nego što odluče kako će dalje postupati.

S druge strane, Vrhovni sud je zaključio da je izdavanje dozvola za korišćenje tradicionalno laponskog zemljišta u ove svrhe, odnosno upotrebu 151 turbine, kršenje Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima.

Kako se navodi u članu 27. ove konvencije, u zemljama u kojima žive etničke, verske i jezične manjine, njihovim se pripadnicima ne sme uskratiti pravo da zajedno s ostalim pripadnicima njihove zajednice neguju svoju kulturu, ispovedaju i praktikuju svoju veru i koriste se svojim jezikom.

U skladu sa tim, Vrhovni sud je utvrdio da je uzgajanje irvasa, kojim se Laponci (odnosno pripadnici Saami naroda) bave od pamtiveka, oblik zaštićene kulturne prakse.

  • Anna

    15.10.2021 #1 Author

    Da li je moguće? Ovo ko da se dešava u Srbiji. Hit! Nemam reči!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...