WALL STREET IZMEĐU NADE U VAKCINU I STRAHA OD COVID-19 Berza hvata ravnotežu

BerzaNovacSvetVesti

19.11.2020 15:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

WALL STREET IZMEĐU NADE U VAKCINU I STRAHA OD COVID-19 Berza hvata ravnotežu WALL STREET IZMEĐU NADE U VAKCINU I STRAHA OD COVID-19 Berza hvata ravnotežu
Vrednosti berzanskih indeksa na Wall Streetu nastavile su pad u četvrtak, treći dan za redom, pod pritiskom širenja epidemije korona virusa i uvođenja restriktivnih... WALL STREET IZMEĐU NADE U VAKCINU I STRAHA OD COVID-19 Berza hvata ravnotežu

Vrednosti berzanskih indeksa na Wall Streetu nastavile su pad u četvrtak, treći dan za redom, pod pritiskom širenja epidemije korona virusa i uvođenja restriktivnih mera u SAD. Zebnje zbog novih zatvaranja preduzeća nadvladale su nade investitora u skori početak primene vakcine.

Prevagnuo je pesimizam, pa je industrijski indeks Dow Jones u sredu izgubio 1,2 odsto vrednosti, što je najveći pad u poslednje tri nedelje. U četvrtak ujutro Dow Jones fjučersi pali su za dodatnih 0,19 odsto, S&P 500 izgubili su 0,11 procenata, a Nasdaq 0,25 procenata vrednosti, prenosi Yahoo Finance.

Očekuje se da će u četvrtak u Njujorku biti obustavljena nastava u školama, nakon što je utvrđeno da je stopa zaraze u gradu dostigla tri odsto. Dan ranije, ukupan broj umrlih od posledica zaraze Covid-19 u SAD prešao je 250.000. Posle vesti o zatvaranju škola u Njujorku akcije kompanija Pfizer i BioNTech porasle su za 0,77, odnosno 4,03 odsto.

Analitičari ocenjuju da je nakon slavljeničkog raspoloženja koje je zavladalo sa danom izbora u SAD i zahvaljujući dobrim vestima o razvoju vakcine došlo do otrežnjenja i spoznaje da se pandemija neće brzo okončati. Tržište sada treba da uravnoteži dugoročni optimizam izvesnosti vakcine sa kratkoročnim problemom ukočene ekonomije, ocenjuje Market Watch. Prema rečima eksperata rast berze od sredine marta za oko 60 odsto sada je na kratkoročnom testu procene.

Na početku tekuće nedelje analitičari američke investicione banke Morgan Stanley poručili su investitorima da ne gube nadu u globalni oporavak, uprkos ekspanziji zaraze Covid-19. Stratezi pomenute banke veruju da će uz pomoć vakcine ekonomski oporavak u idućoj godini biti u obliku slova „V“.

Oni su predvideli oporavak ekonomskog rasta, poboljšanu kontrolu virusa i smanjenu neizvesnost u 2021, za koju su ocenili da će biti obeležena „povratkom u normalnije uslove“. To bi, prema nihovoj oceni trebalo da podigne vrednost indeksa S&P 500 na 3.900 poena tokom iduće godine, najviše ikada. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...