Hakeri ne spavaju

Za godinu dana udvostručen broj sajber napada u Evropi

EUHi-techLifestyleSvetVesti

11.6.2021 18:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za godinu dana udvostručen broj sajber napada u Evropi Za godinu dana udvostručen broj sajber napada u Evropi
Prema najnovijim podacima Evropske unije, ozbiljni sajber napadi u Evropi su se udvostručili tokom protekle godine, jer je pandemija dovela do izolacije i rada... Za godinu dana udvostručen broj sajber napada u Evropi

Prema najnovijim podacima Evropske unije, ozbiljni sajber napadi u Evropi su se udvostručili tokom protekle godine, jer je pandemija dovela do izolacije i rada od kuće online, prenosi CNN Business.

Agencija Evropske unije za sajber sigurnost, ENISA, saopštila je da su u 2020. godini bila 304 značajna napada na „kritične sektore“, što je više nego godinu dana ranije. Ona je izvestila da je došlo do porasta od 47 odsto kada su u pitanju napadi na bolnice i mreže zdravstvene zaštite u istom periodu, budući da su iste kriminalne mreže nastojale da unovče najvažnije usluge tokom pandemije.

Podaci pokazuju rastući globalni uticaj kibernetičkih napada, često u obliku ransomvare, koji je nedavno izazvao pustoš u Sjedinjenim Američkim Državama kada je grupa Darkside ciljala mrežu kolonijalnih cevovoda, uzrokujući redove na benzinskim pumpama zbog straha od nestašice goriva.

„Pandemija je podrazumevala pružanje mnogih usluga putem interneta pa je bezbednost bila zanemarena“, izjavio je vođa tima za znanje i informacije u ENISA Apostos Malatras (Apostolos Malatras).

Ankete o poslovima britanske firme za zaštitu i bezbedost Sophos zaključile su da se prosečni trošak napada na ransomvare udvostručio. Istraživanje je procenilo troškove za 2020. godinu na 761.106 dolara, ali ove godine cifra je skočila na 1,85 miliona dolara. Trošak uključuje osiguranje, izgubljeni posao, čišćenje i bilo kakve ransomvare uplate. Rastući troškovi odražavaju veću složenost nekih napada izjavio je viši savetnik za bezbednost u Sophosu Džon Šier (John Shier).

Nove pretnje

Šier i Malatraz ukazali su na najnoviju pretnju „trostrukim iznuđivanjem“, u kojoj napadači ransomvare šifrovanjem zamrzavaju podatke na sistemima pod pretnjom da će ih objaviti na mreži.

„Ako ste vlasnik kompanije čiji su podaci ukradeni, oni će zapretiti i objaviti vaše podatke ili će pozvati i druge kompanije koje su vaši partneri“, izjavio je Šier i dodao da je najveća otkupnina bila 50 miliona dolara.

Američko ministarstvo pravde objavilo je planove da uloži svoje napore u borbi protiv ransomvare pod istim protokolima kao i za terorizam, a administracija predsednika Bajdena (Bidena) razmatra ofanzivnu akciju protiv glavnih grupa i sajber kriminalaca.

Traganje za krivičnim transakcijama

Iako stručnjaci za sprovođenje zakona i bezbednosti navode da je najbolja politika ne plaćati otkupnine jer one samo podstiču kriminalce, postoji neka nada za kompanije koje plaćaju. Bolja tehnologija im omogućava da prate kripto valutu naročito bitkoin, dok ih kriminalci prenose sa različitih računa i kripto-valuta.

Ove nedelje, FBI istražitelji uspeli su da povrate deo novca koji je mreži Colonial Pipeline isplatila ransomvare grupi Darkside, nakon napada koji je prouzrokovao značajan poremećaj u snabdevanju gasom u SAD.

 „Trenutno kriminalci žele da unovče svoje kriminalne aktivnosti“, izjavio je glavni naučnik u kompaniji Elliptic Tom Robinzon (Tom Robinson). Prema njegovim rečima kripto valuta se obično šalje na finansijsku berzu, kako bi se pretvorila u gotovinu.

„Ako je razmena regulisana, trebalo bi da identifikujete njihove kupce i prijavite svaku sumnjivu aktivnost“, zaključio je Robinzon, piše CNN Business.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...