Ekonomista dr Vladimir Vučković za Biznis.rs

Za godinu do dve može se očekivati rast kamata na kredite

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusuVesti

3.4.2021 12:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za godinu do dve može se očekivati rast kamata na kredite Za godinu do dve može se očekivati rast kamata na kredite
Niske kamatne stope u bankarskom sektoru na globalnom nivou treba očekivati još godinu-dve dana, a posle toga bi moglo da dođe do njihovog postepenog... Za godinu do dve može se očekivati rast kamata na kredite

Niske kamatne stope u bankarskom sektoru na globalnom nivou treba očekivati još godinu-dve dana, a posle toga bi moglo da dođe do njihovog postepenog povećanja, izjavio je za Biznis.rs ekonomista dr Vladimir Vučković i dodao da su prognoze i dalje veoma nezahvalne s obzirom na činjenicu da se ne može predvideti dužina trajanja aktuelne krize zbog pandemije korona virusa.

On je ukazao da se u Americi u poslednje vreme dosta govori o rastu inflacije, porastao je prinos na desetogodišnje državne obveznice, iako je FED najavio da neće dizati referentne kamatne stope.

Vučković je dodao da u takvim okolnostima, Srbija treba da prati situaciju i da nastavi da vodi računa o kontroli javnog duga i deficita budžeta.

On je istakao da je bankarski sektor u Srbiji stabilan i likvidan i da se kao takav pokazao u aktuelnoj korona krizi, i pored činjenice da su bili smanjeni prihodi banaka i da su banke odobrile tri moratorijuma na otplatu kredita.

Banke su očuvale svoju stabilnost tokom korona krize, zahvaljujući veoma dobroj kapitalizaciji bankarskog sektora, ali i činjenici da su se uspešno prilagodile situaciji, da su ubrzale prelazak na digitalizaciju i da su uspešno smanjile troškove u poslovanju, istakao je Vučković i dodao da treba pohvaliti i Narodnu banku i Vladu Srbije koje su zajedno sa poslovnim bankama našli način da pomognu privredi da lakše prebrodi negativne posledice pandemije.

On je istakao da su garantne šeme pomogle svima – i privredi, ali i bankama koje su sa državom podelile rizik kreditiranja u ovim vremenima. Vučković ističe da će produžetak korona krize verovatno dovesti i do blagog rasta NPL (rizičnih) kredita, ali je slična situacija i u drugim zemljama. On dodaje da to ne predstavlja problem za bankarski sektor u Srbiji, s obzirom da je u proteklih nekoliko godina nivo NPL kredita smanjen na ispod pet odsto.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

Prema rečima Vučkovića, u proteklom periodu videli smo da je došlo do ukrupnjavanja banaka i do pojedinih akvizija, što je dovelo i do pojačane konkurencije na tržištu. On kaže da je teško procenjivati dalje tendencije na domaćem bankarskom tržištu i da nije isključeno da može doći do daljeg ukrupljavanja banaka, iako to ne bi trebalo da utiče na promenu strukture bankarskog sektora u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...