USKLAĐIVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA I INTERESA PRIVREDE

Za preduzeća koja nemaju šansu za opstanak pomoć od tri polovine minimalca neće biti dovoljna

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

3.3.2021 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Za preduzeća koja nemaju šansu za opstanak pomoć od tri polovine minimalca neće biti dovoljna Za preduzeća koja nemaju šansu za opstanak pomoć od tri polovine minimalca neće biti dovoljna
Poslednjih dana u javnosti se puno govori o zahtevu medicinskog dela Kriznog štaba o potrebi pooštravanja epidemioloških mera i potrebe očuvanja interesa privrede. Počasni... Za preduzeća koja nemaju šansu za opstanak pomoć od tri polovine minimalca neće biti dovoljna

Poslednjih dana u javnosti se puno govori o zahtevu medicinskog dela Kriznog štaba o potrebi pooštravanja epidemioloških mera i potrebe očuvanja interesa privrede. Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković za Biznis.rs kaže da je taj balans trebalo još ranije napraviti.

On kaže da se kao privreda ne mogu isticati skijališta ili restorani, i dodaje da Srbija nije zemlja koja je toliko zavisna od turizma, kao što je na primer Grčka.

Foto: Printscreen youtube

Atanacković dodaje da smo mogli da primenimo slične mere kao i zemlje Evropske Unije, i ističe da je možda bolje da se primene oštrije mere u kraćem periodu, pa da se onda nadoknadi šteta najugroženijim sektorima privrede.

Govoreći o oporavku privrede, Atanacković ističe da je pandemija i posle godinu dana i dalje veoma snažna. A prošle godine smo mislili da će se ona brzo i završiti, ističe on.

“Ako nam polovina 2021. godine prođe u dinamici kretanja privrednih aktivnosti iz prošle godine, biće jako teško ostvariti planirane ambiciozne projekcije za ovu godinu”, naglašava Atanacković.

On dodaje da će oporavak srpske ekonomije značajno zavisiti i od brzine oporavka na globalnom nivou, pre svega ekonomija zemalja Evropske unije, koji su naši najznačajniji trgovinski partneri.

Atanacković podseća da je Srbija imala manji pad privredne aktivnosti, pored ostalog, i zbog strukture naše ekonomije, manje zavisnosti od turizma, kao i zbog dobrog rezultata poljoprivrede u prošloj godini.

On kaže da je korona kriza napravila neku vrstu selekcije preduzeća i zato najavljeni novi program pomoći države neće moći svima da pomogne. Za ona preduzeća koja nemaju šansu za opstanak nova pomoć od tri polovine minimalca neće biti dovoljna. Za ona preduzeća koja mogu da nastave da rade nova pomoć države će dobro doći, iako ima firmi koje će morati da otpuštaju radnike.

Dinari u novčaniku
Foto: Shutterstock

U suštini, preduzeća su, prema rečima Atanackovića, imala mnogo veće troškove zbog krize, nego što je to finansijska podrška u vidu polovine tri minimalca. U svakom slučaju, nova pomoć države privredi je dobrodošla i potrebna.

Atanacković je posebno ukazao da će preduzećima koja “prežive” pandemiju biti potrebno dosta vremena da se vrate na pretpandemijski nivo, kao što i ljudima koji su preležali Covid-19 treba dosta vremena da se oporave i u potpunosti stabilizuju svoje zdravstveno stanje.

Ako pogledamo i kretanja u evropskim ekonomijama vidimo da će oporavak biti sporiji nego što se možda očekivalo, rekao je počasni predsednik UPS.

  • Tatjana

    3.3.2021 #1 Author

    Naravno da to nece pomoci svima

    Odgovori

  • Marta

    3.3.2021 #3 Author

    Sve deluje kao da je organizovano da traje sto duze,da se ravnomerno rasporedi na 24 meseca dok svi ne propadnemo.

    Odgovori

  • GocaBG

    3.3.2021 #4 Author

    Nista im ta pomoc nece pomoci…

    Odgovori

  • ZORICA.S

    3.3.2021 #5 Author

    Dokle,vise o minimalcu!???

    Odgovori

  • Snežana

    3.3.2021 #6 Author

    Ocekivano…

    Odgovori

  • suncokret

    4.3.2021 #7 Author

    Žalosno je koliko je korona ugrozila mnoge sitne preduzetnike. Pomoc države je svakako nedovoljna za opstanak. Svakodnevno gledam kafiće i prodavnice koje odustaju od svoje delatnosti.

    Odgovori

  • Tanja

    4.3.2021 #8 Author

    Ovo je velika kriza za sve firme…i velike i male.

    Odgovori

  • Irina

    4.3.2021 #9 Author

    Teska situacija za mnoge sektore zbog pandemije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...