ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE VIŠE OD 10.000 KOMPANIJA Najviše radnih mesta za mlade sa srednjom školom

IzdvajamoSrbijaVesti

8.10.2020 16:01 Autor: Marija Jovanović 6

ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE VIŠE OD 10.000 KOMPANIJA Najviše radnih mesta za mlade sa srednjom školom ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE VIŠE OD 10.000 KOMPANIJA Najviše radnih mesta za mlade sa srednjom školom
Za program “Moja prva plata” prijavilo se 10.295 kompanija koje su oglasile 28.706 radnih mesta, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je pozvala... ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE VIŠE OD 10.000 KOMPANIJA Najviše radnih mesta za mlade sa srednjom školom

Za program “Moja prva plata” prijavilo se 10.295 kompanija koje su oglasile 28.706 radnih mesta, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je pozvala mlade da se prijave za ovaj program i na taj način steknu radno iskustvo.

„Sve one objavile su 28.706 radnih pozicija, od toga smo verifikovali 22.984 pozicije oglašene preko programa Moja prva plata“, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da će 10.000 mladih uz pomoć ovog programa moći da steknu prvo radno iskustvo i tako prevaziđu „kvaku 22“, odnosno situaciju kada poslodavac objavi oglas za posao, ali traži radno iskustvo koje mladi nisu imali gde da steknu.

Foto: Tanjug

Zato je, kaže Brnabić, program “Moja prva plata” odgovor na velike kritike i poziv da država mora da učini nešto i pomogne mladima da dođu do prvog radnog iskustva.

Srbija uložila dve milijarde dinara, moguća dodatna sredstva

Srbija je za program “Moja prva plata” izdvojila dve milijarde dinara, a spremna je da uloži dodatna sredstva za nastavak programa, kazala je premijerka.

Ona je istakla da će vlada zajedno sa udruženjima mladih pratiti relizaciju programa kako bi se objektivno sagledalo šta je postignuto i da li bi taj program mogao da se nastavi u 2021. ili 2022. godini.

Žene na poslu
Foto: Pexels.com

„Nemamo problem da damo dodatna sredstva, važno je samo da imamo dobru ponudu i da to budu dobre kompanije i da svaka od njih ima program mentorstva kako bi mladi zaista i naučili nešto tokom tih devet meseci“, kazala je Brnabić.

Program predviđa da naknada za kandidate koji su završili srednju školu bude 20.000 dinara, a 24.000 za one sa visokim obrazovanjem.

„Verujem da ćemo imati i sufinansiranje od strane poslodavaca i trudićemo se da povećamo plate u okviru programa“, rekla je premijerka.

Foto: Pixabay.com

Ona je naglasila da su se za programa prijavljivala i javna preduzeća i lokalne samouprave, ali i da će prioritet imati privatne kompanije, kao i one koje dolaze iz manje razvijenih područja.

Niska nezaposlenost mladih – 20,7 odsto

Na kraju drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih bila je 20,7 odsto, što je rekordno niska nezaposlenost kod te kategorije građana do sada, kazala je Brnabić i dodala da je pre šest godina nezaposlenost mladih bila čak 51,1 odsto.

Foto; Tanjug

„Srbija i dalje ima ogroman problem sa nezaposlenošću mladih. Međutim, krajem drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih došla je do 20,7 odsto i to je rekordno niska nezaposlenost“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, nezaposlenost mladih kontinuirano opada, te je krajem 2018. iznosila 29,1 odsto, krajem 2019. godine 25,5 odsto, a sada 20,7 odsto.

Najviše pozicija za kandidate sa srednjom školom

U okviru programa “Moja prva plata” 70 odsto pozicija predviđeno je za kandidate sa završenom srednjom školim, dok je 30 odsto za one sa visokim obrazovanjem, kazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

On je, nakon sastanka sa predstavnicim udruženja mladih kom su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i premijerka Srbije Ana Brnabić, naglasio da postoji interesovanje svih industrija, ali najviše za sektor usluga.

Najviše su, kako je rekao, traženi ekonomisti, mašinski, građevinski, elektro inženjeri, lekari, stomatolozi, a oglašeno je i dosta poslova u oblasti trgovine, tekstilne industrije, nekoliko grana metalske industrije, prehrambene, prerađivačke industrije i proizvodnji nameštaja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...