ZA SPAS HRVATSKE PRIVREDE EKONOMSKA KOMISIJA PREDVIDELA 10 MILIJARDI EVRA Bespovratna sredstva od 7,3 milijarde evra

EURegionVesti

28.5.2020 11:14 Autor: Marija Jovanović 0

ZA SPAS HRVATSKE PRIVREDE EKONOMSKA KOMISIJA PREDVIDELA 10 MILIJARDI EVRA Bespovratna sredstva od 7,3 milijarde evra ZA SPAS HRVATSKE PRIVREDE EKONOMSKA KOMISIJA PREDVIDELA 10 MILIJARDI EVRA Bespovratna sredstva od 7,3 milijarde evra
Evropska komisija za oporavak hrvatske ekonomije od posledica pandemije korona virusa predvidela je 10 milijardi evra, bespovratna sredstva u iznosu od 7,3 milijarde evra,... ZA SPAS HRVATSKE PRIVREDE EKONOMSKA KOMISIJA PREDVIDELA 10 MILIJARDI EVRA Bespovratna sredstva od 7,3 milijarde evra

Evropska komisija za oporavak hrvatske ekonomije od posledica pandemije korona virusa predvidela je 10 milijardi evra, bespovratna sredstva u iznosu od 7,3 milijarde evra, rekao je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković nakon što je EK predložila fond za oporavak privrede u vrednosti od 750 milijardi evra kako bi se EU pomoglo u rešavanju “krize bez presedana”.

Pouzdano možemo reći da je za Hrvatsku predviđeno deset milijardi evra kroz instrument ‘Nova generacija’. Bespovratna sredstva od 7,3 milijarde evra. Sa ovim sredstvima koja su na stolu, uz procenjeni pad BDP i hrvatskih potreba, došli smo do ovih izdašnih brojeva. U vremenu krize vidimo značaj članstva u EU”, kazao je Plenković, prenosi jutranji.hr.

Ovo je dodatni novac, koji nije u proračunskim planovima, rekao je Plenković i dodao da je ovakva procena za Hrvatsku izuzetno dobra. “Ovo je poluga za brži ekonomski oporavak Hrvatske nakon Covid-19”, istakao je Plenković.

Kako je objasnio, ako Hrvatska uzme zajam kroz instrument za oporavak, imaće uslove kao EU. “Biće povoljnije nego da idemo samostalno. To je bitno, tu vidite snagu našeg ispravnog puta prema članstvu u EU. Ovakav predlog EK ojačaće  visoku reputaciju koju imamo među međunarodnim finansijskim institucijama. Ovo je ogromna potpora”, kazao je Plenković.

Prema njegovim rečima, ove mere biće blagotvorne u svakom pogledu, a ideja je da se Evropsko veće sastane i raspravlja o političkom konsenzusu. “Ako tu donesemo zaključak, dalje ćemo razgovarati”, kazao je Plenković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...