Poziv za dodelu bespovratnih sredstava hotelijerima traje do 12. marta

Za svaki turistički krevet po 350 evra pomoći

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaTurizamVesti

9.3.2021 09:05 Autor: Gordana Bulatović 0

Za svaki turistički krevet po 350 evra pomoći Za svaki turistički krevet po 350 evra pomoći
Sve firme i preduzetnici koji imaju kategorisane smeštajne turističke kapacitete u čak 76 lokalnih samouprava u Srbiji mogu do petka, 12. marta konkurisati za... Za svaki turistički krevet po 350 evra pomoći

Sve firme i preduzetnici koji imaju kategorisane smeštajne turističke kapacitete u čak 76 lokalnih samouprava u Srbiji mogu do petka, 12. marta konkurisati za bespovratna sredstva države koja bi trebalo da im olakšaju krizu koju prolaze zbog pandemije korona virusa. A, problemi onih koji se bave turizmom nisu mali.

Prema poslednje objavljenim statističkim podacima, u Republici Srbiji je, u januaru ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine, broj dolazaka turista manji za 40,4 odsto, a broj noćenja manji je za 34,8 odsto. Broj domaćih turista manji je za desetak odsto, a broj noćenja stranih turista pao je za čak 66,9 odsto.

Za bespovratnu pomoć vlasnicima turističkih smeštajnih kapaciteta iz budžeta je izvdojeno ukupno 1.680.000.000 dinara, a koji će se, po završenom javnom pozivu, deliti preko nadležnog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kojima se zahtevi i podnose.

Ko ima pravo na pomoć

Pravo na bespovratnu pomoć imaju registrovane firme i preduzetnici, kao i predstavništva stranih pravnih lica u Srbiji. Važno je i da bude nosilac rešenja o kategorizaciji, podnosilac zahteva za obnovu rešenja o kategorizaciji ili podnosilac zahteva za kategorizaciju ugostiteljskog objekta koji se prvi put kategoriše zaključno sa 10.02.2021. godine.

Takođe, bitno je da nad firmom ili prezetničkom radnjom nije pokrenut stečajni postupak i da se ne sprovodi postupak za unapred pripremljen plan reogranizacije, odnosno da nisu na snazi mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR). Ne može se računati na pomoć ni ako se nad firmom ili preduzetničkom radnjom sprovodi plan reorganizacije ili su na snazi mere iz plana reorganizacije, finansijsko restruktuiranje ili postupak likvidacije.

Koliko sredstava se dobija

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na na dan kada je državna pomoć dodeljena.

Maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti podnosiocu zahteva ne može biti veći od iznosa koji se dobija obračunom individualnih ležajeva i smeštajnih jedinica iz dokumentacije na osnovu koje se donosi rešenje o kategorizaciji hotela od strane Ministarstva i navedenih pojedinačnih iznosa subvencija po individualnom ležaju i smeštajnoj jedinici, pod uslovom da ukupno dodeljeni nominalni iznos subvencije po korisniku ne prelazi 800.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je državna pomoć dodeljena.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune otvorene kod Uprave za trezor.

Kome se i kada podnosi zahtev

Obrazac zahteva moguće je preuzeti sa zvanične internet stranice Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacija, a rok za podnošenje prijava je 12. mart 2021. godine.

Po izvršenoj proveri ispunjenosti uslova od strane Ministarstva,  utvrđuje  se predlog o stavljanju na raspolaganje bespovratnih sredstava. Spisak korisnika kojima će biti odobrena bespovratna sredstva biće objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Po objavljivanju spiska korisnika kojima se odobravaju bespovratna sredstva, potrebno je da navedeni korisnici otvore namenske račune u Upravi za trezor u svojim filijalama, ukoliko iste nisu već otvorili radi uplate subvencija po istom osnovu.

Ograničenja

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, u periodu od dana stupanja na snagu Programa zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći.

Proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će, u slučaju neispunjenja, obavestiti Ministarstvo, koje će, dalje, zahtevati povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava od privrednog subjekta.

Privredni subjekat, u tom slučaju, je dužan da izvrši povraćaj subvencija sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, počev od dana kada su mu uplaćena sredstva, najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka prava na korišćenje subvencija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...