Kada se završi loš period, većina tog novca uliće se u potrošnju

Za vreme pandemije sačuvano je 5.400 milijardi dolara privatne štednje, procenjuje Moody’s

BankeNovacSvetVesti

20.4.2021 08:31 Autor: Marko Miladinović 0

Za vreme pandemije sačuvano je 5.400 milijardi dolara privatne štednje, procenjuje Moody’s Za vreme pandemije sačuvano je 5.400 milijardi dolara privatne štednje, procenjuje Moody’s
Širom planete stanovništvo je sačuvalo oko 5.400 milijardi dolara privatne štednje samo od početka pandemije, procenjuje Moody’s Analytics. Do kraja marta 2021. tolika suma... Za vreme pandemije sačuvano je 5.400 milijardi dolara privatne štednje, procenjuje Moody’s

Širom planete stanovništvo je sačuvalo oko 5.400 milijardi dolara privatne štednje samo od početka pandemije, procenjuje Moody’s Analytics. Do kraja marta 2021. tolika suma novca dosegla je šest procenata globalnog bruto društvenog proizvoda.

Vodeći ekonomista u ovoj analitičkoj kući Mark Zandi istakao je da je taj iznos veoma blizak očekivanoj količini štednje u uslovima da se pandemija nije ni dogodila, i da je maltene istovetan kao štednja ostvarena tokom 2019. godine.

Najveći udeo ostvarili su građani Sjedinjenih Američkih Država, sa čak 2.600 milijardi dolara, odnosno 12 odsto nacionalnog BDP.

Ova, novoostvarena vrednost kroz štednju, najviše je izražena u SAD i Evropi. U analitičkoj kući Moody’s navode dva glavna razloga za ovakav trend.

Na prvom mestu, prihodi imućnijih domaćinstava – koja nisu bila značajnije pogođena pandemijom, a inače u dobroj meri podižu štedni prosek i ukupan apsolutni rezultat – su u većem udelu nego inače preusmereni u štednju, jer da su normalna vremena, bili bi potrošeni na putovanja ili luksuznu robu.

Pored toga, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, centralne banke širom sveta su odvojile ukupno oko 19.500 milijardi dolara pomoći stanovništvu za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, a makar deo tog novca slio se na štedne račune.

Moody’s optimistično predviđa da će već ove godine deo tih sredstava da se ulije u potrošnju i pomogne naglom ekonomskom rastu, prenosi CNN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...