ZAJAM SVETSKE BANKE BOSNI I HERCEGOVINI Za mikro, mala i srednja preduzeća pogođena korona krizom 65 milona dolara

RegionVesti

14.12.2020 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZAJAM SVETSKE BANKE BOSNI I HERCEGOVINI Za mikro, mala i srednja preduzeća pogođena korona krizom 65 milona dolara ZAJAM SVETSKE BANKE BOSNI I HERCEGOVINI Za mikro, mala i srednja preduzeća pogođena korona krizom 65 milona dolara
Svetska banka odobrila je novi zajam Bosni i Hercegovini za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pogođenih korona krizom, i to u ukupnom... ZAJAM SVETSKE BANKE BOSNI I HERCEGOVINI Za mikro, mala i srednja preduzeća pogođena korona krizom 65 milona dolara

Svetska banka odobrila je novi zajam Bosni i Hercegovini za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pogođenih korona krizom, i to u ukupnom iznosu od 65,3 miliona dolara (106 miliona konvertibilnih maraka).

Kako je naglašeno, ovaj projekat će pomoći preduzećima da se oporave putem lakšeg pristupa preko potrebnom dugoročnom finansiranju i kroz ponudu prilagođenih programa, usmerenih na usvajanje tehnologije i digitalizaciju, prenosi capital.ba.

Foto: Shutterstock

Takođe se dodaje da duboke i dalekosežne posledice tekuće krize uzrokovane pandemijom Covid-19 iziskuju dodatno finansiranje za podršku MMSP u Bosni i Hercegovini, uključujući i nedovoljno pokrivene segmente tržišta, kao što su preduzeća sa značajnom ulogom žena, mlade firme i firme u nerazvijenim regijama. Zbog sve veće neizvesnosti izazvane tekućom krizom, komercijalne banke su oprezne pri povećavanju plasmana preduzećima, a potražnja od strane MMSP za dodatnim finansiranjem raste.

Inače, ovaj projekat predstavlja dodatnu komponentu šireg odgovora na krizu i usmeren je na pružanje pomoći MMSP od strane Grupacije Svetske banke i drugih razvojnih partnera. Portfolio aktivnih projekata Svetske banke u BiH čini 11 projekata, ukupne vrednosti 526,6 miliona dolara. Ostale oblasti u kojima se pruža podrška su zdravstvo, transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalne infrastruktura i upravljanje vodnim resursima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...