VODEĆE ZEMLJE EU PREDSTAVILE PLANOVE OPORAVKA OD POSLEDICA PANDEMIJE

Zajednički ekonomski ciljevi Francuske i Nemačke

EUU fokusuVesti

6.5.2021 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zajednički ekonomski ciljevi Francuske i Nemačke Zajednički ekonomski ciljevi Francuske i Nemačke
Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) i nemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) predstavili su svoje nacionalne planove oporavka na... Zajednički ekonomski ciljevi Francuske i Nemačke

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) i nemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) predstavili su svoje nacionalne planove oporavka na zajedničkoj konferenciji za novinare. „Bilo nam je važno da zajedno napravimo prezentaciju, jer Nemačka i Francuska sarađuju od početka krize“, izjavio je Le Mer, dodajući da se nada da će se francuska ekonomija do 2022. godine vratiti na nivo iz 2019.

Francuska planira da uloži 100 milijardi evra kroz „France Relance“, strategiju koja je zasnovana na ekologiji, konkurentnosti i socijalnoj i teritorijalnoj koheziji. Le Mer je naveo da je u okviru programa već isplaćeno 30 milijardi evra. „Ovaj plan oporavka označava punoletstvo Evropske unije“, izjavio je Le Mer, i dodao da EU mora prestati sa oslanjanjem na tuđe umesto na svoje snage, prenosi Euractiv.

On je istakao da bi 50 odsto francuskog budžeta namenjenog ekonomskom oporavku trebalo da bude usmereno ka ekološkoj tranziciji „u cilju smanjenja emisije gasova za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine“.

Istovremeno, Nemačka je najavila da će 40 odsto budžeta vrednog 11 milijardi evra biti namenjeno za klimatske promene. La Mer je rekao da će 25 procenata francuskog budžeta biti posvećeno digitalnoj tranziciji, precizirajući da će budućnost Evrope biti zasnovana na tehnološkoj nezavisnosti, koja je ključna za politički suverenitet“. U međuvremenu, Nemačka će težiti „velikoj inicijativi digitalnog obrazovanja“, najavio je ministar finansija Šolc.

Za francuski plan oporavka, 40 milijardi evra dolazi iz fonda za oporavak EU od ukupno 750 milijardi evra, koju su lideri EU izglasali prošlog jula, dok Nemačka od nje očekuje 25,6 milijardi evra. Evropska komisija je odredila nekoliko kriterijuma za dobijanje novčane pomoći u krizi izazvanoj pandemiom, tako da 37 odsto izdataka mora biti posvećeno ekološkim zadacima EU, sa sveobuhvatnim ciljem neutralnosti ugljen dioksida do 2050. godine, a 20 odsto digitalizaciji ekonomije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...