Zajednički pristup ključan za građane i tokom i nakon pandemije

EU usvojila smernice za sertifikate o vakcinaciji

EUVesti

28.1.2021 15:35 Autor: Marija Jovanović 0

EU usvojila smernice za sertifikate o vakcinaciji EU usvojila smernice za sertifikate o vakcinaciji
Države članice EU, uz podršku Evropske komisije, usvojile su zajedničke smernice koja će se primenjivati prilikom izdavanja sertifikata o vakcinaciji protiv Covid-19, a koji... EU usvojila smernice za sertifikate o vakcinaciji

Države članice EU, uz podršku Evropske komisije, usvojile su zajedničke smernice koja će se primenjivati prilikom izdavanja sertifikata o vakcinaciji protiv Covid-19, a koji će se korititi u medicinske svrhe.

Cilj ovih smernica je da podrže usaglašenost sertifikata o vakcinaciji među zemljama članicama, što znači da će sadržaj sertifikata o vakcinaciji biti ujednačen i predstavljaće minimalni skup podataka za svaki sertifikat, navode u Evropskoj komisiji.

Zaštitne maske EU
Foto: Pixabay.com

Takođe, određen je i okvir koji bi trebalo da osigura autentičnost i integritet sertifikata, uključujući mere bezbednosti i zaštitu ličnih podataka.

Smernice će osigurati fleksibilnost i kompatibilnost sa postojećim nacionalnim rešenjima, ali i rigoroznu zaštitu ličnih podataka. U Evropskoj komisiji navode da je zajednički pristup sertifikatima o vakcinaciji potreba, a da će se sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) raditi na daljem širenju ovog alata na globalnom nivou.

Komesarka za zdravstvo i bezbednost hrane Stela Kiriakides (Stella Kyriakides) pozdravila je usvajanje smernica i kazala da je zajednički pristup sertifikatima o vakcinaciji neophodan jer će biti važno sredstvo za građane tokom, ali i nakon pandemije.

Evropski lideri prošle nedelje poručili su da se sertifikati o vakcinaciji za sada mogu koristiti samo kao medicinski dokumet i da još nema razgovora o njihovoj eventualnoj upotrebi kao putne isprave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...