Skupština grada donela važnu odluku

Zakupci poslovnih prostora Grada oslobođeni zakupnina za maj, bez naknade za jun i jul i za bašte

BiznisSrbijaTurizamVesti

29.4.2021 13:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zakupci poslovnih prostora Grada oslobođeni zakupnina za maj, bez naknade za jun i jul i za bašte Zakupci poslovnih prostora Grada oslobođeni zakupnina za maj, bez naknade za jun i jul i za bašte
Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku da se svim zakupcima lokala u vlasništvu poslovnog prostora Grada, a u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost oslobode... Zakupci poslovnih prostora Grada oslobođeni zakupnina za maj, bez naknade za jun i jul i za bašte

Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku da se svim zakupcima lokala u vlasništvu poslovnog prostora Grada, a u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost oslobode plaćanja zakupnine za maj.

Odluka o nefakturisanju zakupnine onima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u poslovnom prostoru na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, odnosi se na ukupno 481 zakupca, to jest 481 pravno lice, te iskorišćenost više od 41.000 kvadrata poslovnih prostora, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici Skupštine grada, objavljeno je na Beograd.rs.

„Želeli smo da pomognemo ugostiteljima da izađu na kraj s krizom u kojoj se nalaze, jer epidemija Covid-19 nije samo zdravstvena već i ekonomska i društvena kriza. Tokom marta i aprila deo ugostiteljskih objekata nije radio na osnovu odluke Kriznog štaba, u međuvremenu su otvorene bašte, a odluka koja je doneta juče na predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije podrazumeva da se po određenim uslovima od 8. maja otvore i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata. Za nas je ova oblast važna jer na prvom mestu tu radi oko 40.000 ljudi, od čega živi isto toliko porodica. Osim toga, ovaj sektor je važan zbog turizma i naplate PDV od čega ‘žive’ i Grad i Republika i kupuje se neophodna zdravstvena oprema“, objasnio je Vesić.

On je naglasio da je odluka da ovi zakupci budu oslobođeni zakupnine za maj, doneta na osnovu računice da će se tako nadoknaditi period kada nisu radili.

„Osim toga, donosimo i dopunu Odluke o naknadi za korišćenje javnih površina za teritoriju Beograda, koja se zapravo odnosi na bašte. Svi ugostitelji koji imaju bašte na javnim površinama oslobađaju se od plaćanja taksi za jun i jul, ali samo oni ugostitelji koji imaju legalne bašte“, precizirao je Vesić.

Apelovao je na sve druge vlasnike poslovnog prostora da slede primer Grada, ali i da putem opština ugostitelji prijave bašte kako bi iskoristili datu pogodnost. Vesić je podsetio da je Republika za privredu do sada dala više od osam milijardi evra, a deo je otišao i na sektor ugostiteljstva.

Precizirao je da popunjenost u beogradskim hotelima polako prelazi 30 odsto, a ukoliko država bude potpisala bilateralni sporazum sa Izraelom hoteli bi u maju i junu mogli da budu napunjeni. Ako se to desi, nadalje bi počeli više da rade i restorani, i turizam, a pokrenuo bi se i čitav lanac, ocenio je zamenik gradonačelnika.

„Ovo što radimo jeste bitka za radna mesta. Svesno se odričemo dela prihoda da bismo pomogli ljudima koji rade u ugostiteljstvu kako bi isplaćivali plate zaposlenima“, rekao je Vesić.

U Beogradu vakcinisano skoro 50 odsto građana

Vesić je podsetio i da je sa današnjim danom u Beogradu vakcinisano 42,9 odsto punoletnog stanovništva, a skoro 31 odsto građana je revakcinisano. Uskoro, dodao je Vesić, imaćemo svakog trećeg Beograđanina revakcinisanog, a više od pedeset odsto vakcinisanih, dok u populaciji starijih taj procenat iznosi skoro 73 odsto.

„Imamo razlog da tražimo da u Beogradu mere budu drugačije nego u opštinama koje imaju pet, šest ili deset odsto vakcinisanih. Zbog toga sam na sednici Kriznog štaba inicirao da se mere određuju regionalno“, istakao je Vesić i najavio da od naredne nedelje, u saradnji sa velikim privrednim subjektima, počinje i vakcinacija u tržnim centrima.

„Što se pre budemo vakcinisali pre ćemo početi normalno da živimo, a do tada ćemo pomoći ugroženima, među kojima su i ugostitelji“, istakao je Vesić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...