Primena Zakona o radu u Crnoj Gori

Zaposleni ima pravo da tuži poslodavca, ako ne bude vraćen na posao

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikRegionVesti

25.6.2021 08:40 Autor: Julijana Vincan 0

Zaposleni ima pravo da tuži poslodavca, ako ne bude vraćen na posao Zaposleni ima pravo da tuži poslodavca, ako ne bude vraćen na posao
Svi zaposleni, kojima je zbog izmena Zakona o radu (ZOR) i snižavanja starosne granice za odlazak u penziju sa 67 na 66 godina prestao... Zaposleni ima pravo da tuži poslodavca, ako ne bude vraćen na posao

Svi zaposleni, kojima je zbog izmena Zakona o radu (ZOR) i snižavanja starosne granice za odlazak u penziju sa 67 na 66 godina prestao radni odnos od 12. do 16. juna, imaju pravo da nastave da rade, a ukoliko im to ne bude omogućeno mogu da podnesu tužbu, poručili su iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USS).

U Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za Dan je rečeno da se na osnovu službene evidencije koju vode ne može utvrditi koliko građana je zbog izmena zakona neplanirano otišlo u penziju.

„Nije moguće izvršiti analizu primljenih zahteva i donesenih rešenja u smislu utvrđivanja broja donetih rešenja za koje su zahtevi predati iz razloga prestanka radnog odnosa po sili zakona“, navodi se u Fondu.

Skupština je početkom juna usvojila izmene Zakona o radu kojima se granica za odlazak u penziju sa 67 spušta na 66, što je važilo od 12. juna, odnosno od osmog dana objave u Službenom listu, do 16. juna kada su usvojene hitne dopune ovog zakona koje predviđaju retroaktivnu primenu akta, da se u penziju ide sa 66 godina od 1. januara 2022. godine.

Ni u USS nemaju podatak koliko je građana sa 66 godina zbog zakona moralo za pet dana juna da ode u penziju, ali za njih imaju savet da se obrate svojim poslodavcima, od kojih se očekuje da ih vrate nazad.

„Zaposleni kojima je, po prethodno izmenjenoj normi, prestao radni odnos po sili zakona, treba da se jave svom poslodavcu shodno novousvojenoj izmeni ZOR, kako bi im omogućio povratak na njihova radna mesta“, naglašeno je u USS.

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore očekuju da će svi poslodavci koji su bili primorani da po sili zakona zaposlenima uruče rešenja o prestanku radnog odnosa, u periodu od 12. do 16. juna, poništiti takva rešenja i omogućiti zaposlenima da nastave da rade.

„U suprotnom, zaposleni će moći da po zakonskoj proceduri, pred nadležnim institucijama, pokrenu postupak za poništenje takvih rešenja, budući da je najnovija izmena Zakona o radu predvidela retroaktivnost primene spornog člana počev od 12. juna, zarad očuvanja javnog interesa“, objašnjeno je u USS.

Sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

Aktuelnim izmenama ZOR snižena je starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona sa 67 na 66 godina. Brzom reakcijom sindikata, kako kažu u USS, ali i dela zainteresovane javnosti, poslanici u Skupštini pristupili su ponovnoj izmeni ove norme, kako bi definisali da će se ona primenjivati tek od 1. januara 2022. godine, i predvideli retroaktivnu primenu tog člana od 12. juna 2021. godine, kako bi sprečili nastupanje štetnih posledica po zaposlene koji su od 12. juna po sili zakona bili primorani da napuste tržište rada, ukoliko su navršili 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

„Želimo da verujemo da značajan broj poslodavaca nije ishitreno reagovao, već da je sačekao razrešenje sporne situacije pred parlamentom. USS ostaje dosledna svom zahtevu da nije bilo potrebe za odlaganjem primene ove norme, već da je bilo potrebno vratiti ranije rešenje, po kojem je svakom zaposlenom u Crnoj Gori data mogućnost i pravo izbora da, ukoliko to žele, ostanu na tržištu rada do navršene 67 godine života“, ističu u USS.

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore dodaju da je potrebno razumeti da Zakon o radu ne definiše uslove za odlazak u penziju, već prestanak radnog odnosa po sili zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...