ZARADE U PRIVATNOM SEKTORU VEĆ ŠEST GODINA RASTU BRŽE OD PLATA U JAVNOM, tvrdi Narodna banka Srbije

AnalizaBankeIzdvajamoNovacSrbijaU fokusuVesti

11.12.2020 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ZARADE U PRIVATNOM SEKTORU VEĆ ŠEST GODINA RASTU BRŽE OD PLATA U JAVNOM, tvrdi Narodna banka Srbije ZARADE U PRIVATNOM SEKTORU VEĆ ŠEST GODINA RASTU BRŽE OD PLATA U JAVNOM, tvrdi Narodna banka Srbije
Povodom diskusija u javnosti oko nivoa i višegodišnje dinamike zarada u privatnom i javnom sektoru u Srbiji, Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da... ZARADE U PRIVATNOM SEKTORU VEĆ ŠEST GODINA RASTU BRŽE OD PLATA U JAVNOM, tvrdi Narodna banka Srbije

Povodom diskusija u javnosti oko nivoa i višegodišnje dinamike zarada u privatnom i javnom sektoru u Srbiji, Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u periodu januar – septembar 2020. godine, prosečna neto zarada u privatnom sektoru iznosila 55.729 dinara, dok je prosečna neto zarada u javnom sektoru iznosila 67.345 dinara.

NBS ističe da zbog promene statističke metodologije obračuna prosečne zarade podaci pre 2018. godine nisu direktno uporedivi.

Kada se statističkom metodom preračunaju podaci, dolazi se do podatka da je prosečna neto zarada u privatnom sektoru u 2014. godini iznosila 38.998 dinara, dok je prosečna neto zarada u javnom sektoru iznosila 52.463 dinara.

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

Kako ističe NBS, kada se ti podaci uporede sa nivoom prosečne neto zarade u periodu januar – septembar 2020. godine, vidi se da je prosečna zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9 odsto, a prosečna zarada u javnom sektoru za 28,4 odsto, čime je smanjena razlika u nivou zarada u privatnom i javnom sektoru. Konkretno, 2014. godine, prosečna zarada u privatnom sektoru činila je 74,3 odsto zarada u javnom sektoru, dok je u periodu januar – septembar 2020. godine to učešće iznosilo 82,8 odsto, ističe se saopštenju NBS.

Dodatno, kada je reč o razlici u nivou zarada u javnom i privatnom sektoru, treba imati u vidu da, zbog same prirode posla, procenat visoko obrazovanih ljudi u javnom sektoru iznosi oko 46 odsto, dok je taj procenat u privatnom sektoru dvostruko niži i iznosi oko 22 odsto što utiče i na viši nivo prosečne zarade u javnom sektoru.

NBS naglašava da su prikazani podaci o rastu zarada u javnom i privatnom sektoru u posmatranom periodu sveobuhvatno objašnjeni i analizirani i da su izvedeni zaključci analitički adekvatni i da prikazuju realnu dinamiku zarada u navedenom periodu.

  • SUNCOKRET

    30.3.2022 #1 Author

    To je u svakoj državi tako i to je sasvim normalno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...