ZASTAO ŠKOTSKI IZVOZ RIBE U EVROPU POSLE BREXITA Kupci otkazuju porudžine zbog kašnjenja

EUSvetVesti

14.1.2021 13:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

ZASTAO ŠKOTSKI IZVOZ RIBE U EVROPU POSLE BREXITA Kupci otkazuju porudžine zbog kašnjenja ZASTAO ŠKOTSKI IZVOZ RIBE U EVROPU POSLE BREXITA Kupci otkazuju porudžine zbog kašnjenja
Isporuke ulova škotskih ribara manjim firmama u EU biće sasvim zaustavljene od ponedeljka 18. januara, nakon što su problemi sa zdravstvenim pregledima, IT sistemima... ZASTAO ŠKOTSKI IZVOZ RIBE U EVROPU POSLE BREXITA Kupci otkazuju porudžine zbog kašnjenja

Isporuke ulova škotskih ribara manjim firmama u EU biće sasvim zaustavljene od ponedeljka 18. januara, nakon što su problemi sa zdravstvenim pregledima, IT sistemima i carinskim dokumentima nakon Brexita izazvali ogromna kašnjenja.

Škotski ribolov upao je u krizu, jer su kamioni sa živim morskim plodovima i ribom nemenjenom prodavnicama i restoranima u Francuskoj, Španiji i drugim zemljama previše kasnili sa isporukom, pa su porudžbine otkazane, prenosi Guardian.   

Jedna od najvećih kompanija u evropskoj logističkoj industriji, DFDS iz Danske, saopštila je da su kašnjenja izazvana komplikovanim izdavanjem zdravstvenih sertifikata, problemima sa interfejsom IT sistema koji je veza sa lokalnim vlastima i netačnom ili nepotpunom carinskom dokumentacijom kupaca.

Nova pravila Brexita zahtevaju da se svaka kutija morskih plodova i ribe istovari iz kamiona radi veterinarskog pregleda pre nego što napusti Škotsku. Prevoznicima je potrebno oko pet sati po kamionu da bi dobili zdravstveni sertifikat, koji je potreban za podnošenje zahteva za preostalu carinsku dokumentaciju.

Potrebno je tri dana da roba iz Glazgova stigne u Bulonj u Francuskoj, dok je pre Brexita stizala za jedan ili najviše dva dana. DSDF saopštio je da očekuje da će se usluge isporuke nastaviti u kroz nedelju dana, kao i da je važno da dokumentacija bude 100 odsto uredna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...