Prava radnika prioritet Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Zaštitićemo prava sezonskih radnika

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

18.3.2021 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zaštitićemo prava sezonskih radnika Zaštitićemo prava sezonskih radnika
Prava radnika prioritet su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a njihova zaštita je i cilj izmena zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju... Zaštitićemo prava sezonskih radnika

Prava radnika prioritet su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a njihova zaštita je i cilj izmena zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kojim želimo da na stotine hiljada radnika koji rade sezonski prevedemo u legalne tokove, izjavila je resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Učeštvujući u radu Okruglog stola posvećenog jubileju, 120 godina postojanja Saveza sindikata Beograda, ona je rekla da je osim poljoprivrede, gde je zakon do sada primenjivan, najviše radnika na crno angažovano u građevinarstvu i turizmu i kroz pomoć u kući.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema njenim rečima, oni bi bili sledeći koji bi bili prevedeni u legalne tokove, što znači da bi za vreme koje rade bili prijavljeni i imali zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Istakla je da neki termini u sadašnjem zakonu, poput pojednostavljeno prijavljivanje, možda nisu najsrećnije izabrani i da će biti zamenjeni, ali je suština u tome da će položaj radno angažovanih biti poboljšan.

„Od prevođenja u legalne tokove koristi će imati prvo radnici a zatim i država, jer će se za radno angažovanje uplaćivati doprinosi. Tako je bilo i u poljoprivredi, gde su neki radnici bili prijavljeni prvi put“, rekla je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je naglasio da malo organizacija slavi ovakav jubilej, kao što je 120 godina sindikata Beograda.

Ukazao je i da je sindikalno organizovanje, uostalom kao i radno angažovanje, pretrpelo velike promene ali je izrazio nadu da će bez obzira na promene i izazove radnici uvek uspeti da se organizuju.

„Sada smo svedoci da roboti obavljaju mnoge poslove koje su ranije radili ljudi. To u situaciji pandemije ide mnogo brže nego što se očekivalo i ranije pretpostavljalo, a dovodi do gubitaka mnogih radnih mesta“, rekao je Orbović.

Ukazao je i da se ne zna dovoljno o uslovima pod kojima rade oni koji rade od kuće, kakva je njihova bezbednsot na radu i da je pitanje šta će biti sa njihovim radnim mestima kada se pandemija završi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...