SIMBOLIKA NAJRADOSNIJEG VERSKOG PRAZNIKA

Zašto je zec simbol Uskrsa

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

1.5.2021 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zašto je zec simbol Uskrsa Zašto je zec simbol Uskrsa
Uz farbana i ukrašavana jaja, simbol Uskršnjih praznika je i zec. Mnogi vernici, osim što znaju da je ukras u obliku zeca neizostavan u... Zašto je zec simbol Uskrsa

Uz farbana i ukrašavana jaja, simbol Uskršnjih praznika je i zec. Mnogi vernici, osim što znaju da je ukras u obliku zeca neizostavan u vreme Uskrsa, ne znaju tačno zašto je taj simbol važan.

Uskršnji zec prvi put se spominje 1682. godine u nemačkim pripovetkama. Mnogi povezuju Uskršnjeg zeku sa narodnim ritualima, odnosno paganskim običajima, piše Novosti magazin.

Šta kaže legenda?

Legenda kaže da je zec bio simbol Eostre – paganske germanske boginje proleća i plodnosti. Zečevi u toku mladosti mogu da proizvedu i nekoliko legla u godini. Nelogično je za povezivanje, na prvi pogled, jer zec ne polaže jaja, pa je povezanost sa uskršnjim jajima nelogična. Veruje se da se ovaj paganski simbol proleća i plodnosti najverovatnije stopio sa hrišćanskim tradicijama u Nemačkoj u 17. veku. Tada je hrišćanski praznik Uskrs, postao prekriven paganskim tradicijama koje su slavile preporod i plodnost.

Prema legendi Eostra je spasila pticu koja je umirala od hladnoće tako što ju je pretvorila u zeca kako bi je zaštitila od hladnoće. Eostre siromašnom zecu nudi i smeštaj u dvorcu, a zec je iz zahvalnosti svake godine boginji, kao i deci širom sveta, poklanjao jaja.

Druga legenda kaže da su uskršnje jaje i zec stari simboli egipatske boginje Astrate od koje su nastale Eostra i Ostara, a prema njihovim imenima izvedena imena za Uskrs –  Oestern, Eastern. 

Zečevi su od davnina bili simbol plodnosti, dok je proleće simbol ponovnog rađanja. Iako zečevi ne polažu jaja, povezanost sa njima je došla gotovo prirodno.

Tokom vekova, ovi drevni simboli su se povezivali sa hrišćanskim praznikom Uskrsom tako da su se dve tradicije stopile.

  • Anna

    1.5.2021 #1 Author

    Kako bilo- deca širom sveta čekaju poklon od Uskršnjeg zeca. I raduju se kao i Deda Mrazu i Božić Bati.

    Odgovori

  • TINA

    22.3.2022 #2 Author

    Treba da se uz zeca prodaje I brosura o obicaju, da bi se znalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...