Gazprom izvestio o okončanju radova na gasovodu

Završena izgradnja Severnog toka 2

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

10.9.2021 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Završena izgradnja Severnog toka 2 Završena izgradnja Severnog toka 2
Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je u petak da je kompletno završena izgradnja gasovoda “Severni tok 2“ (ST2), od Rusije do Nemačke. Gasovod bi... Završena izgradnja Severnog toka 2

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je u petak da je kompletno završena izgradnja gasovoda “Severni tok 2“ (ST2), od Rusije do Nemačke. Gasovod bi trebalo da omogući isporuku dvostruko veće količine ruskog gasa u Evropu zaobilazeći Ukrajinu.

Predsednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler rekao je da je jutros (u petak) u 8:45 po moskovskom vremenu (6:45 CET) izgradnja gasovoda ST2 u potpunosti završena, objavila je ruska kompanija na aplikaciji Telegram, prenosi France24, pozivajući se na AFP. Nekoliko dana ranije kompanija – operater projekta saopštila je da je u Baltičkom moru zavarena poslednja cev gasovoda.

Ranije ove nedelje Bloomberg je objavio da Gazprom namerava da 1. oktobra započne sa isporukama gasa kroz ST2. “Ruski gasni gigant želi da počne sa isporukama gasa kroz ST2 od 1. oktobra“, objavila je američka agencija, koja se pozvala na neimenovane izvore. Takođe se navodi da će faktički rokovi isporuke gasa u evropski sistem zavisiti od odluke nemačkog regulatora.

Nemačka i SAD postigle su u julu načelni dogovor o završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ (ST2). Takođe, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) pozvala je ukrajinske vlasti, koje se oštro protive ovom projektu, da se uzdrže od izražavanja svog stava tokom zaključivanja između Vašingtona i Berlina.

Gasovodna cev
Foto: Youtube screenshot

Američki zvaničnici upozorili su Kijev da bi javna kritika sporazuma Nemačke i SAD o izgradnji ruskog gasovoda mogla da našteti odnosima SAD i Ukrajine, preneo je Politico. Bela kuća pozvala je Kijev da ne razgovara sa američkim Kongresom o planovima Berlina i Vašingtona. Tokom administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) radovi na izgradnji gasovoda su više puta prekidani zbog sankcija i pretnji sankcijama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je o ST2 sa Bajdenom tokom posete Vašingtonu. Njih dvoje su bili jedinstveni u uverenju da Rusija ne bi trebalo da koristi energiju kao geopolitičko oružje protiv Ukrajine. Vašington se dugo protivio projektu ST2 vrednom 11 milijardi dolara, tvrdeći da će on ugroziti evropsku energetsku bezbednost povećanjem oslanjanja na ruski gas i omogućavanjem Moskvi da izvrši politički pritisak na ranjive države istočne i srednje Evrope.

Foto: Youtube screenshot

Merkel je ponovila stav Berlina da je gasovod zamišljen kao dodatni projekat, a ne kao zamena za Ukrajinu, kao tranzitnu rutu gasa. Ona je dodala da bi se Rusija mogla suočiti sa sankcijama EU ako prekrši sporazum o nastavku isporuke gasa kroz Ukrajinu. Merkel se nedavno sastala u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, od koga je dobila garancije da cevovod koji je dugačak 2.460 kilometara neće biti upotrebljen kao geopolitičko oružje protiv Ukrajine.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu, gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...