Energetska tranzicija doneće investicije i nova radna mesta, termoelektrane neće biti zatvarane

Zelena agenda velika razvojna šansa

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

6.7.2021 08:37 Autor: Marija Jovanović 1

Zelena agenda velika razvojna šansa Zelena agenda velika razvojna šansa
Srbija je započela proces energetske tranzicije čija je suština povećanje energetske bezbednosti, efikasnosti i zdravije životne sredine, kazala je ministarka rudarstva i energetike Zorana... Zelena agenda velika razvojna šansa

Srbija je započela proces energetske tranzicije čija je suština povećanje energetske bezbednosti, efikasnosti i zdravije životne sredine, kazala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

U razgovoru za Reuters, ona je izjavila da je zelena agenda velika razvojna šansa i da će investicije u energetskom i rudarskom sektoru u narednom periodu obezbediti nova radna mesta i privredni rast.

„Energetska tranzicija je proces u kojem se ceo svet već deset godina nalazi. Suština je da budemo energetski bezbedni, efikasni i da emitujemo znatno manju količinu štetnih gasova. Moramo da imamo dovoljno električne energije, da obezbedimo diversifikaciju gasa, da imamo dovoljno naftnih derivata i budemo efikasniji, jer to što treba da uradimo u smislu smanjenja potrošnje je kao da gradimo jednu novu termoelektranu. Vreme je da napravimo zaokret u energetskom sektoru. Vrednost investicija, prema našoj proceni, je blizu 17 milijardi evra”, rekla je ministarka.

Termoelektrane neće biti zatvarane

Kada je reč o termoelektranama, Mihajlović je ponovila da one neće biti zatvorene, niti će bilo ko u tom sektoru ostati bez posla. Podsetila je da je vlada formirala Savet u kojem se nalazi struka, predstavnici javnih preduzeća i naučnih ustanova.

“Napravićemo plan da do 2050. godine znamo tačno postupak kako da izađemo iz ere korišćenja lošeg uglja, jer ćemo plaćati visoke takse i tako privredu učiniti nekonkurentnom. Istovremeno, znaćemo i postupak ulaska u eru veće proizvodnje zelene energije. Nećemo ništa zatvarati, ali treba da počnemo da otvaramo solarne elektrane, vetroelektrane, elektrane koje koriste biomasu i biogas”, istakla je Mihajlović i dodala da zelena agenda ne predstavlja ograničenje, već je model novog ekonomskog rasta.

O projektu Jadar odlučiće građani

Rudarski sektor u Srbiji je tema o kojoj se nije pričalo i nije znalo dovoljno, kazala je Mihajlović i dodala da će građani odlučivati o projektu Jadar.  

„Vrednost mineralnih sirovina je 200 milijardi evra. Međutim, potrebna su velika ulaganja. Litijum jeste mineral 21. veka i sigurno je da i država može imati ogromnu korist od toga, ali je naš glavni uslov zaštita životne sredine. Takođe, želimo da imamo kompletan lanac od izvlačenja litijuma, preko postrojenja za proizvodnju baterija do fabrike električnih vozila”.

Kako je naglasila, država hoće da svi budu informisani o svemu, ali precizno i istinito. “To što u predizbornoj godini mnogi ovo pitanje koriste u političke svrhe, pa plaše i obmanjuju javnost time što govore da će biti razorena Mačva, da će se svi iseliti, da će biti uništene reke, to su neistine koje služe za isticanje kandidatura. Predlog o referendumu je najdemokratskiji koji postoji. Kako građani budu odlučili, tako će država uraditi”, kazala je ministarka rudarstva i energetike

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...