FINSKA NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVETU

Zemlje regiona prosečno “srećne” na rang listi UN

LifestyleRegionSvetVestiZanimljivosti

20.3.2021 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zemlje regiona prosečno “srećne” na rang listi UN Zemlje regiona prosečno “srećne” na rang listi UN
Finska je četvrtu godinu zaredom prva na rang listi najsrećnijih zemalja Ujedinjenih nacija, koja je objavljena uoči današnjeg datuma 20. marta – Svetskog dana... Zemlje regiona prosečno “srećne” na rang listi UN

Finska je četvrtu godinu zaredom prva na rang listi najsrećnijih zemalja Ujedinjenih nacija, koja je objavljena uoči današnjeg datuma 20. marta – Svetskog dana sreće.

Ova rang lista 149 zemalja sveta napravljena je na osnovu statističkog istraživanja agencije Galup o tome koliko se sami građani osećaju srećnim. Istraživanje je sprovedeno za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network).

Indeks sreće se zasniva na elementima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, slobode, percepcija korupcije u vlasti, itd.

I protekle godine, koju je obeležila pandemija korona virusa, vrh rang liste najsrećnijih zemalja zauzele su skandinavske zemlje, kao i pojedine zemlje Evropske unije. Tako je iza Finske, na drugom mestu Danska, a zatim slede Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, pa jedina neevropska zemlja – Novi Zeland, a na 10. mestu je Austrija.

Izvor: SDSN

Inače, za Finsku se navodi da je jedina od 23 zemlje obuhvaćene ovim istraživanjem koju predvodi žena – premijerka Sana Marin.

Iz regiona, najbolje je plasirana Slovenija, na 29. mestu, sledi tzv. Kosovo na 33. poziciji, dok je Srbija na 48. mestu. Zatim sledi Hrvatska na 60. poziciji, pa Bosna i Hercegovina (koja je 64-ta), Crna Gora je na 72. mestu, dok je Severna Makedonija 94-ta.

Na rang listi najsrećnijih zemalja SAD je na 19. mestu, Rusija je 76-ta, Kina je, pak, na 84. poziciji, dok je među velikim silama najmanje „srećna“ Indija, na 139. mestu. Na dnu rang liste, koja obuhvata 149 zemalja, nalaze se Ruanda, Zimbabve i Avganistan.

  • Anna

    20.3.2021 #1 Author

    Realnije je da smo na 139 mestu.

    Odgovori

  • Tina

    20.3.2021 #2 Author

    Plasim se da za nasu zemlju nije napravljena neka greska i da smo precenjeni

    Odgovori

  • Lolek

    15.3.2022 #3 Author

    Znaci nase kosovo i mi prosek oko 40og mesta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...