Zajedničko ulaganje Srbije, Kine I UAE

Zemunska fabrika Sinopharm vakcina košta 30 miliona evra, omogućava 40 miliona doza godišnje

SrbijaVesti

9.9.2021 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zemunska fabrika Sinopharm vakcina košta 30 miliona evra, omogućava 40 miliona doza godišnje Zemunska fabrika Sinopharm vakcina košta 30 miliona evra, omogućava 40 miliona doza godišnje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinopharm biti ostvaren u interesu... Zemunska fabrika Sinopharm vakcina košta 30 miliona evra, omogućava 40 miliona doza godišnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinopharm biti ostvaren u interesu građana Srbije i celog regiona. Reč je o zajedničkom ulaganju Srbije, Кine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vrednosti 30 miliona evra.

Vučić je prilikom ceremonije postavljanja kamena temeljca u Zemunu naveo da će u toj fabrici, pored proizvodnje, „radnici biti sposobni da se usavršavaju i da pune nove komponente za buduće vakcine“. Istakao je da je kapacitet fabrike 40 miliona doza godišnje, a da je plan da se proizvede 30 miliona, „što je dovoljno za Srbiju, region i sve koji su zainteresovani“.

Navedeno je da će do kraja marta iduće godine biti završen prvi pogon gde će se puniti kineske vakcine, do kada će se punjenje Sinopharm vakcine raditi u kompaniji Hemofarm. U drugoj fazi, do 2023. godine, biće izgrađen i pogon gde će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcionu.

„U fabrici će u prvoj fazi raditi 180 ljudi, od kojih će 40 odsto biti visokostručni kadrovi, a u drugoj fazi će biti zaposleno još 100 radnika“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara ko je pravi vlasnik fabrike za čiju izgradnju je danas položen kamen temeljac, predsednik Srbije je izjavio da su kineska, arapska i srpska strana imaju podjednake udele od po 33,3 odsto, prenosi Tanjug.

„Nabavili smo više vakcina nego zemlje EU, obezbedili nove bolnice najmodernije opremljene, izgradili veliki KC u Nišu“, izjavio je Vučić.

Svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za fabriku vakciona prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, generalni i izvršni direktor kompanije Mubadala iz UAE Kaldun Al Mubarak i generalni direktor kineske kompanije Group 42 Peng Sijao.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...