ZIMSKI PLANINSKI CENTRI POLAKO SE PUNE Na Divčibarama skoro svi kapaciteti rezervisani za novogodišnje praznike

BiznisSrbijaTurizamVesti

17.11.2020 14:08 Autor: Marija Jovanović 1

ZIMSKI PLANINSKI CENTRI POLAKO SE PUNE Na Divčibarama skoro svi kapaciteti rezervisani za novogodišnje praznike ZIMSKI PLANINSKI CENTRI POLAKO SE PUNE Na Divčibarama skoro svi kapaciteti rezervisani za novogodišnje praznike
U planinskim centrima Srbije u toku su rezervacije za novogodišnje praznike, ali i ostatak zimske sezone. Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u nekim planinskim... ZIMSKI PLANINSKI CENTRI POLAKO SE PUNE Na Divčibarama skoro svi kapaciteti rezervisani za novogodišnje praznike

U planinskim centrima Srbije u toku su rezervacije za novogodišnje praznike, ali i ostatak zimske sezone. Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u nekim planinskim centrima popunjeno je više od 70 odsto kapaciteta u privatnom smeštaju i oko 80 odsto u hotelima, kaže za Biznis.rs direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.  

„Na Divčibarama su skoro svi kapaciteti popunjeni za novogodišnje praznike, na Goliji je već sada popunjeno oko 70 odsto kapaciteta u privatnom smeštaju, tj. seoskim turističkim domaćinstvima. U Sokobanji je rezervisano oko 40 odsto smeštajnih kapaciteta za predstojeći zimski period, dok je na Kopaoniku, Zlatiboru i Zlataru popunjenost za zimsku sezonu oko 30 odsto“, navodi Labović i dodaje da je trenutna popunjenost smeštaja na destinaciji Tara-Drina-Bajina Bašta oko 25 odsto.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko epidemiološka situacija bude bolja, direktorka TOS veruje da će i veći broj ljudi tokom zime otići na planine, tako da bi planinski centri mogli da zabeleže rezultate bar približno dobre kao prošle godine.

Poruke o higijeni i prostornom distanciranju biće od presudnog značaja i imaće visoki prioritet za posetioce tokom ove zimske sezone. Upravo zato Turistička organizacija Srbije, podržala je HORES da po ugledu na nacionalne evropske asocijacije članice HOTREC, kreira pečat „Clean & Safe“(Čisto & sigurno), objašnjava Labović.

Foto: Pixabay.com

„Na taj način ćemo razlikovati hotele, druge smeštajne objekte i restorane, koji se pridržavaju higijenskih i zdravstveno-bezbednosnih propisanih standarda“, napominje direktorka TOS.

Pečat „Safe & Clean“ za sada ima 79 hotela

Pečat koji garantuje gostima da su ispoštovani svi zdravstveni i higijenski protokoli u Srbiji za sada ima 79 hotela i 53 restorana, izjavio je ranije za naš portal Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES).

„Nama hotelijerima i restoraterima jedino preostaje da primenjujemo epidemiološke mere kako bismo uspeli da opstanemo i nagovorimo goste da dođu, a da budu sigurni da se nalaze u sigurnoj zoni i da se poštuju sve neophodne zdravstvene mere“, kazao je Genov.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, svi oni koji imaju sertifikat „Safe & Clean“ primenjuju sve zdravstveno-higijenske mere na najvišem mogućem nivou. HORES je ove mere i protokole razvio za hotele i restorane, a po ugledu na brojne evropske zemlje u kojima ministarstva zdravlja dodeljuju ove sertifikate.

„Sve zdravstvene mere moraćemo da poštujemo i u postpandemijskom periodu. To je jedino oruđe kojim možemo da dokažemo da nismo mesto zaraze“, naglasio je Genov.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...