TRŽIŠTA NEKRETNINA U SVETU POSLE ŠOKANTNE 2020. GODINE

Živnula prodaja stanova u Njujorku, “olimpijska“ neizvesnost u Tokiju, a u Dubauju obustavljena gradnja

BiznisInvesticijeLifestyleNovacSvetVesti

12.3.2021 13:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Živnula prodaja stanova u Njujorku, “olimpijska“ neizvesnost u Tokiju, a u Dubauju obustavljena gradnja Živnula prodaja stanova u Njujorku, “olimpijska“ neizvesnost u Tokiju, a u Dubauju obustavljena gradnja
Pandemija je promenila sve, pa i tržišta nekretnina širom sveta. Najskuplji gradovi postali su jeftini i neprivlačni za život, a kupoprodaja nekretnina je zastala.... Živnula prodaja stanova u Njujorku, “olimpijska“ neizvesnost u Tokiju, a u Dubauju obustavljena gradnja

Pandemija je promenila sve, pa i tržišta nekretnina širom sveta. Najskuplji gradovi postali su jeftini i neprivlačni za život, a kupoprodaja nekretnina je zastala. Godinu dana kasnije u nekim metropolama poput Njujorka, situacija se popravlja, dok recimo u Tokiju, kupci stanova sabiraju štetu koju su pretrpeli zbog prošlogodišnjeg otkazivanja Olimpijskih igara, a njihovo održavanje ove godine nije izvesno.

Kupovina luksuznih stanova u “olimpijskom selu“ Harumi Flag izgledala je kao siguran posao do pre godinu dana, ali se pretvorila u frustraciju. Desetine kupaca u kompleksu sa 5.600 stanova na tokijskom priobalju zatražilo je naknadu za kašnjenje useljenja, prenosi CNA. Njihovi advokati navode da je “svaka promena dana useljenja izuzetno važan faktor u ugovoru o prodaji nekretnina“.

Foto: Google Earth

Vlasničke kompanije pokušavaju da se nagode s kupcima, kako bi izbegle odlazak na sud. Kompanije ističu da su otvorene za razgovore sa kupcima i da će po potrebi reagovati na građansko posredovanje i druge pravne radnje. Kupcima je rečeno da mogu odustati od ugovora zbog kašnjenja, ali nema podataka da je neko od njih otkazao ugovor.

Kupac koji je stan od 95 kvadratnih metara platio 784.000 američkih dolara navodi da je “šokiran“ da je jedini kontakt sa prodavcem u vezi odlaganja bilo kratko pisano obaveštenje. Kupac tvrdi da je to u suprotnosti sa mnogim ličnim sastancima koji su prethodili kupoprodaji.

Foto: Youtube screenshot

Projekat izgradnje “olimpijskog sela“ koštao je tokijsku vladu oko 500 miliona dolara, uključujući izgradnju ulica i prateće infrastrukture. Kompleks je izgrađen na obnovljenom zemljištu, projektovan je za smeštaj ok 12.000 ljudi u 23 zgrade, a ima prodavnice, park i školu.

Za to vreme, broj kupoprodajnih ugovora za stanove na Menhetnu porastao je u februaru za više od 70 odsto, a brokeri veruju da su dani jevtinih stanova i poslova završeni. U februaru je potpisano 1.100 ugovora, što je bio treći mesec rasta prodaje zaredom, prenosi CNBC.

Nakon istorijskog smanjenja obima kupoprodaje stanova 2020. godine, dok su stotine hiljada stanovnika emigrirali iz Njujorka u predgrađa i druge države, tržište nekretnina na Menhetnu vraća se brže nego što su brokeri i analitičari očekivali, a razlog su vakcinacija protiv korona virusa i smanjenje cena kvadrata. Cene na Menhetnu opale su u proseku za 10 procenata.

Foto: Pixabay.com

U prva dva meseca ove godine potpisana su ukupno 2.472 ugovora što je najviše od vrhunca koje je tržište stanova na Menhetnu imalo 2015. godine. Ukupna vrednost dosadašnjih kupoprodajnih ugovora ove godine premašila je pet milijardi dolara. Brokeri navode da je trend jačanja kupoprodaje koincidirao sa ulaskom novog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) u Belu kuću.

Broj neprodatih stanova u prošloj godine bio je viši od 9.400, ali se u međuvremenu smanjio za 20 odsto na oko 7.500, što je blizu istorijskog proseka. Snažan porast prodaje beleže garsonjere i jednosobni stanovi, što brokeri nazivaju “renesansom mladih“ koji se doseljavaju na Menhetn.

Foto: Youtube screenshot

Dok je oporavak njujorškog tržišta stanova bolji od očekivanog, renesansa kupoprodaje nekretnina u Dubaiju nije na vidiku. Prema procenama tamošnjih brokera biće potrebno još godinu ili dve da se zaustavi pad prometa, a prošla godina bila je veoma teška za investitore.  

Pandemija korona virusa pogoršala je pad vrednosti imovine u Dubaiju gde je prevelika ponuda obarala vrednost. Dvosoban stan u zgradi u novogradnji košta između 250.000 i 300.000 dolara. S pandemijom je došla i ekonomska neizvesnost, pa je situacija dodatno pogoršana. Vlada UAE osnovala je prošle godine odbor za upravljanje ponudom i potražnjom, dok su investitori privremeno obustavili realizaciju novih projekata.

  • Irina

    13.3.2021 #1 Author

    kontraditorni odgovori na pandemiju iz razlicitih delova sveta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...