Novi propisi za otkup dragocenih metala

Zlatan nakit više ne smeju da otkupljuju menjačnice i frizerski saloni

AnalizaLifestyleLuksuzSrbijaU fokusuVesti

9.6.2021 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zlatan nakit više ne smeju da otkupljuju menjačnice i frizerski saloni Zlatan nakit više ne smeju da otkupljuju menjačnice i frizerski saloni
Novim propisima kojima se uređuju standardi kvaliteta, nadzora i trgovine predmetima od platine, zlata, paladijuma i srebra, po prvi put su uvedeni otkupljivači. Skupština... Zlatan nakit više ne smeju da otkupljuju menjačnice i frizerski saloni

Novim propisima kojima se uređuju standardi kvaliteta, nadzora i trgovine predmetima od platine, zlata, paladijuma i srebra, po prvi put su uvedeni otkupljivači.

Skupština Srbije je u maju usvojila izmene i dopune Zakona o predmetima od dragocenih metala, koje su sredinom meseca stupile na snagu i značajno promenile dosadašnju praksu.

„Otkupljivač“ je potpuno novi pojam u ovom Zakonu, a odnosi se na privredne subjekte koji mogu da se bave otkupom predmeta od dragocenih metala ili njihovih delova.

Iz Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM) Ministarstva privrede su objasnili za Biznis.rs da se u praksi pokazalo da, uprkos ranijim zakonskim ograničenjima, pored zlatarskih radnji, otkup su vršile i menjačnice, frizerski saloni i slično.

Foto: Freepik/master1305

„Oni su takođe formalno ispunili propisane uslove i dobili od Direkcije rešenje o znaku proizvođača, a zapravo se radi o ‘fiktivnim proizvođačima’ koji nikada nisu proizvodili, već su se samo bavili otkupom upotreblјavanih predmeta“, objasnili su iz Direkcije.

Oni su dodali kako su razrađene odredbe zakona koje se odnose na otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala i razdvojene su obaveze proizvođača i otkupljivača.

„Napominjemo i da je zakonom na nedvosmislen način isklјučeno investiciono zlato, definisano u smislu propisa kojim je uređen PDV, s obzirom da se radi o specifičnoj vrsti štednje, odnosno novca“, izjavili su oni.

U Srbiji skoro 700 otkupljivača

Prema podacima Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM), u Srbiji trenutno ima 669  registrovanih firmi koje su dobile znak proizvođača predmeta od dragocenih metala. To je važno, jer su se prema starim propisima samo njima mogli prodavati predmeti od dragocenog metala.

Foto: Freepik

„Podsećamo da je prethodnim Zakonom o kontroli predmeta od dragocenih metala otkupom moglo da se bavi samo lice koje se smatralo proizvođačem, tako da su svih 669 proizvođača sa registrovanim znakom bili i potencijalni otkupljivači“, istakli su iz Direkcije.

Lako proverite da li dragocenosti dajete na „crno tržište

U Zakonu stoji da otkupljivači u Srbiji moraju da budu prijavljeni kao privredni subjekti u DMDM pri Ministarstvu privrede, koja vodi javni registar u pisanoj i elektronskoj formi. Tek pošto Direkcija donese rešenje o upisu u registar, otkupljivači mogu da se bave ovom delatnošću, uz isticanje dozvole na vidljivom mestu u poslovnom prostoru.

„Tabla, odnosno nalepnica mora da sadrži podatke iz registra otkuplјivača i to redni broj iz registra otkuplјivača, poslovno ime otkuplјivača, adresu sedišta i matični broj, kao i broj otkupnog mesta sa adresom“, istakli su iz Direkcije.

Kako su naveli, od otkupljivača treba da očekujete ispravu koja garantuje da je sve proteklo legalno. Ako prodajete neku dragocenost, on je u obavezi da izda otkupni list o izvršenoj razmeni, koji će sadržati sve važne informacije o predmetu, otkupljivaču i obavljenoj transakciji.

Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva

„Na ovaj način se, transparentno, na svakom otkupnom mestu, daje do znanja i inspekciji i licu koje želi da proda upotreblјavani predmet, da je otkup u tom objektu legalan“, poručili su iz DMDM.

Oni su dodali da je ukinuto oročavanje znaka proizvođača, koji je do sada važio 10 godina.

„Novinu predstavlјa i mogućnost vanrednog ispitivanja finoće, čime se svakom zainteresovanom licu, u slučaju sumnje u stepen finoće predmeta, obezbeđuje pravo da se taj predmet dodatno proveri u Direkciji“, objasnili su oni.

Fokus je na strožijoj i efikasnijoj kontroli

Jedan od razloga za donošenje novog Zakona, poručili su iz DMDM, jeste usklađivanje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Prema novom Zakonu, inspektor će naložiti otklanjanje manjih nepravilnosti u razumnom roku, dok su za veće prekršaje predviđene novčane kazne od 100 hiljada do dva miliona dinara.

Foto: Freepik/Rawpixel

„Zakonom se sada uspostavlјa drugačiji koncept koji ne podrazumeva propisivanje uslova za subjekte koji obavlјaju otkup, već je akcenat na jačanju aktivnosti nadzora nad tim subjektima“, objasnili su za naš portal iz DMDM.

U skladu sa propisima kojima se uređuje tržišni i inspekcijski nadzor, Direkcija je dobila ovlašćenja za kontrolu propisanih uslova proizvođača, uvoznika i zastupnika predmeta. Sa druge strane, nadzor nad otkupom vrše tržišni inspektori.

Tagovi
ZAKON ZLATO
  • Anna

    10.6.2021 #1 Author

    Odeš kod frizera i dobiješ frizuru, a usput i zaradiš na babinom nakitu. 😉

    Odgovori

  • Tina

    17.6.2021 #2 Author

    Frizerski saloni ne bi trebali da otkupljuju zlato.

    Odgovori

  • Violet

    7.10.2021 #3 Author

    Frizerski saloni i otkup zlata…?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...