ZVANIČNO POČELA IMUNIZACIJA U VELIKOJ BRITANIJI Prvu vakcinu primila starica u Koventriju

IzdvajamoLifestyleSvetVestiZdravlje

8.12.2020 10:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

ZVANIČNO POČELA IMUNIZACIJA U VELIKOJ BRITANIJI Prvu vakcinu primila starica u Koventriju ZVANIČNO POČELA IMUNIZACIJA U VELIKOJ BRITANIJI Prvu vakcinu primila starica u Koventriju
Britanka Margaret Kenan (90) iz Koventrija ušla je u utorak u istoriju kao prva osoba u svetu koja je primila Pfizer BioNTech vakcinu protiv... ZVANIČNO POČELA IMUNIZACIJA U VELIKOJ BRITANIJI Prvu vakcinu primila starica u Koventriju

Britanka Margaret Kenan (90) iz Koventrija ušla je u utorak u istoriju kao prva osoba u svetu koja je primila Pfizer BioNTech vakcinu protiv korona virusa, čime je zvanično počela masovna vakcinacija u Velikoj Britaniji. Ona je izjavila da je „privilegovana“.

Vakcinu će najpre primiti zdravstveni radnici koji leče obolele od Covid-19, zaposleni u domovima za negu starih lica, kao i stariji od 80 godina. Nakon toga će vakcinu primiti šira populacija u Velikoj Britaniji, prenosi CNBC.

Britanski mediji nazvali su utorak 8. decembar „Dan V“ i „Vaxit“, a premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ocenio je da je to „ogroman korak napred“ u borbi protiv pandemije.

Vlada je obezbedila 800.000 doza ove vakcine, a poručeno je ukupno 40 miliona, što predstavlja zaštitu za 20 miliona ljudi, jer je potrebno primiti dve vakcine. Druga vakcina prima se tri nedelje posle prve, a nakon 28 dana od prve vakcine osoba stiče potpuni imunitet.

Čuvanje i transport bočice sa vakcinama prilično su komplikovani, jer ona mora da stoji na temperaturi -70 stepeni Celzijusovih i zbog toga što vakcine dolaze u pakovanjima od 975 doza, a ona se još ne mogu deliti na manje pakete, prenosi BBC.

Ministarstvo zdravlja očekuje od regulatorne agencije za lekove da propiše neophodne korake kako bi omogućili da se pakovanja mogu deliti i isporučivati u manjim serijama tamo gde je potrebno.

Najavljuje se da bi to moglo biti od sredine decembra kada bi trebalo da počne distribucija u više od 1.000 ustanova zdravstvene zaštite. Planirano je da sledeće godine budu uspostavljeni centri za masovnu vakcinaciju u konferencijskim centrima, zabavnim centrima i na sportskim stadionima.

Tramp hoće da SAD imaju prioritet u nabavci vakcina

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) trebalo bi u utorak da potpiše izvršnu naredbu u cilju osiguravanja prioritetne nabavke Pfizer/BioNTech vakcine protiv korona virusa za SAD, pre ostalih država. Neimenovani zvaničnici Bele kuće rekli su za CNN da je naredba „potvrda predsednikove posvećenosti Americi, pre svega“.

Najava je došla nakon što je u američkim medijima objavljeno da je Tramp propustio priliku da letos rezerviše dodatnih 100 miliona doza vakcine. Američki predsednik pozvao je šefove više farmaceutskih kompanija na sastanak u utorak, ali su čelnici Pfizera i Moderne navodno otkazali učešće.

Iz Pfizera navode da su spremni da započnu isporuku trebovanih 100 miliona doza u SAD. Eventualne dodatne količine mogu biti regulisane posebnim ugovorom, ali kompanija nije u mogućnosti da komentariše poverljive razgovore sa američkom administracijom.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...