polisa osiguranja pokriva troškove nastale usled krađe ili kvara u stanu

U Srbiji tek deset odsto vlasnika osiguralo svoje nekretnine

NekretnineOsiguranjeSrbijaTurizam

22.4.2022 14:32 Autor: Stefan Petrović 14

U Srbiji tek deset odsto vlasnika osiguralo svoje nekretnine U Srbiji tek deset odsto vlasnika osiguralo svoje nekretnine
Iako je još uvek rano govoriti o letnjim godišnjim odmorima, uskršnji i prvomajski praznici koji su pred nama često su prilika da pojedinci ili... U Srbiji tek deset odsto vlasnika osiguralo svoje nekretnine

Iako je još uvek rano govoriti o letnjim godišnjim odmorima, uskršnji i prvomajski praznici koji su pred nama često su prilika da pojedinci ili porodice odu na kraće putovanje. Međutim, spakovani koferi ne znače da ste spremni za put, jer bi trebalo razmisliti i o bezbednosti kuće ili stana koji ostavljate nekoliko dana bez nadzora.

Ovo tim pre ako se imaju u vidu statistički podaci, prema kojima provalnici u Beogradu godišnje obiju i do 2.000 stanova, čineći znatnu materijalnu štetu. Kada se ova brojka podeli sa brojem dana u godini, prosečno se dnevno dogodi 5-6 provala, dok je tokom sezone odmora taj broj veći i do tri puta.

Dodatni problem vlasnicima stanova predstavlja to što ni moderna tehnološka rešenja koja danas ulazna vrata čine bezbednijim – nisu svemoguća pred snalažljivim obijačima. Kako se onda zaštititi i krenuti rasterećen na put?

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže u razgovoru za Biznis.rs da je najdelotvornija zaštita zapravo polisa osiguranja domaćinstva, budući da se njome rizik od finansijskih gubitaka prenosi na osiguravajuće društvo.

„Polisom osiguranja možete da nadoknadite vrednost ukradenih stvari, nakita, tehnike, uništenog nameštaja u stanu, kući, vikendici ili poslovnom prostoru“, kaže on, dodajući da zato i ne čudi što je ovo jedna od najprodavanijih polisa u svetu.

Ipak, kao dokaz da u našem društvu još uvek ne postoji dovoljno svesti o važnosti osiguranja doma navodi podatak da svega 10 odsto vlasnika nekretnina u Srbiji kupuje ovu polisu.

Razrušen stan
Foto: Unsplash.com

Naš sagovornik dodaje da se polisa ne odnosi samo na krađu, već se njome pokrivaju i troškovi nastali kao posledica loših električnih instalacija, kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, atmosferskih prilika i slično, a šteta koja može nastati meri se čak u hiljadama evra.

„Provalna krađa i razbojništvo samo su deo rizika koje pokriva osnovna polisa osiguranja domaćinstva. Osiguravajuća društva takođe pokrivaju štete izazvane požarom, udarom groma, olujom, izlivom vode iz instalacija ili lomom stakla. Pod izlivom kanalizacije podrazumeva se poplava u sopstvenom stanu, odnosno kvar na sopstvenim instalacijama koji može izazvati poplavu“, objašnjava Ćirić.

Međutim, osiguranja nude i dopunsku zaštitu, pa je u ponudi polisa osiguranja od odgovornosti prema trećim licima kojom štitimo komšiju ukoliko u našem stanu dođe do poplave ili neke druge ozbiljnije havarije, navodi on.

Cena polise zavisi od površine domaćinstva i vrednosti osiguranih stvari, ali i od toga da li je kupljeno i dopunsko osiguranje.

„Osnovna polisa osiguranja može se kupiti već od 120 dinara po kvadratu godišnje, a visina premije se inače razlikuje u zavisnosti od ponuda osiguravajućih kuća. Očigledno da cena polise nije opravdanje za mali broj osiguranih domova, jer stan od 50 kvadrata može da se osigura za 50 evra godišnje, a postoji i mogućnost plaćanja na rate“, kaže Zoran Ćirić.

Visina nadoknade

Iznos nadoknade zavisi od procenjene štete u stanu (kući) i novčanih suma koje je vlasnik polise osiguranja uplaćivao do trenutka kada je šteta načinjena. Ograničenje je da visina nadoknade ne može biti veća od građevinske vrednosti nekretnine.

„U slučaju totalne štete nadoknada će biti isplaćena u toj visini, ali ne više od osigurane sume. Ako je neko platio polisu za totalnu štetu u visini od milion dinara, to je najviši iznos koji mu može biti isplaćen“, napominje Ćirić, dodajući da bi vlasnici stanova pre donošenja odluke o osiguranju trebalo dobro da se raspitaju od kojih se sve rizika može osigurati imovina.

Takođe, ukoliko je reč o plaćanju mesečnih rata osiguranja, napominje da bi ih trebalo redovno izmirivati.

  • JANA

    22.4.2022 #1 Author

    Kako se zida po Srbiji najbolje bi bilo osigurati svoju nekretninu za ne daj boze

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.4.2022 #2 Author

    Mi kao narod nemamo tu svest sve dok nam se ne dogodi provala ili ne daj boze pozar, zemljotres…

    Odgovori

  • MARKO7

    22.4.2022 #3 Author

    Pa realno Pametan potez!

    Odgovori

  • MARA

    22.4.2022 #4 Author

    To bi trebalo da bude obaveza svakog građanina.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.4.2022 #5 Author

    U Srbiji svest o osiguranju ima mali broj ljudi,zato je tako mali procenat…

    Odgovori

  • TINA

    23.4.2022 #6 Author

    Treba osigurati stan. To se smatra I luksuz kod nas

    Odgovori

  • VERA

    23.4.2022 #7 Author

    Kod nas se retko sta osigurava, mi nemamo tu kulturu koriscenja osiguranja.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    24.4.2022 #9 Author

    Ova tema nema veze sa zeljom vec sa traumama iz proslosti naseg mentaliteta i sl.

    Odgovori

  • FRUIT04

    24.4.2022 #10 Author

    Treba misliti na sve pre nego sto Bude kasno

    Odgovori

  • Milovan94

    24.4.2022 #11 Author

    Mislim da je i to previše. Nemaju ljudi ovde svest o.osiguranju imovine

    Odgovori

  • MARE

    25.4.2022 #12 Author

    Odlican prosek s obzirom na procenu legalizacije

    Odgovori

  • NATI29

    27.4.2022 #13 Author

    Bolje na vreme osigurati

    Odgovori

  • SRDJAN

    5.5.2022 #14 Author

    Svakako bi trebalo osigurati na vreme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...