Kina najveći svetski snabdevač sirovinama

Manjak domaćih proizvođača začina podstiče uvoz

AgrobiznisIzdvajamoPoslovanje

21.2.2025 08:01 Autor: Ljiljana Begović 4

Manjak domaćih proizvođača začina podstiče uvoz Manjak domaćih proizvođača začina podstiče uvoz
Trendovi u kulinarstvu pokrenuli su drastičan rast prodaje začina u celom svetu. Evropska unija je u 2023. godini uvezla 339.800 tona začina iz zemalja... Manjak domaćih proizvođača začina podstiče uvoz

Trendovi u kulinarstvu pokrenuli su drastičan rast prodaje začina u celom svetu. Evropska unija je u 2023. godini uvezla 339.800 tona začina iz zemalja van EU, pri čemu je Kina bila najveći snabdevač sa 39 odsto ukupnog uvoza.

Najčešće uvoženi začini bili su đumbir (114.000 tona), paprika (110.600 tona) i biber (50.300 tona). Kina je dominirala u uvozu đumbira (43 odsto) i paprike (73 procenta), dok je Vijetnam bio glavni dobavljač bibera (63 odsto). Kurkuma je zauzela četvrto mesto sa 16.000 tona, a najveći deo (79 odsto) potiče iz Indije. Na petom mestu našao se cimet (13.300 tona), od čega je 35 procenata došlo iz Vijetnama.

Uvoz začina u EU porastao je u poslednjoj deceniji za 44 odsto, pri čemu su kurkuma i đumbir zabeležili najveći rast, dok je uvoz paprike opao za 19 procenata.

Kada je reč o Srbiji, Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije rekao je ranije za Biznis.rs da se najviše začina uvozi iz Indije, a zatim iz Kine i Egipta.

Domaća proizvodnja je mala i uključuje korijander, timijan i biber, dok je paprika glavni izvozni artikal. U 2023. godini izvoz začina iz Srbije vredeo je oko osam miliona evra, od čega je sedam miliona dolazilo od izvoza slatke paprike. Glavna tržišta su zemlje EU, kao i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Sama delatnost proizvodnje začina i dodataka hrani u Srbiji obuhvata preradu, mešanje i pakovanje različitih začina, začinskih mešavina, aditiva i pojačivača ukusa. Ova industrija ima značajnu ulogu u prehrambenom sektoru, jer doprinosi poboljšanju ukusa, arome, boje i trajnosti hrane.

Foto: Freepik

Upravo preduzeća koja se bave proizvodnjom aditiva i gotovih smeša za pekarstvo zauzimaju prva dva mesta liste najuspešnijih u delatnosti proizvodnje začina i drugih dodataka hrani. Ovu listu na osnovu dobiti u 2023. godini napravila je bonitetna kuća CompanyWall.

Progres iz Novog Sada je kompanija u porodičnom vlasništvu, osnovana 1994. godine sa ciljem kompletnog sirovinskog snabdevanja pekarske proizvodnje.

“Zahvaljujući poluvekovnom iskustvu u pekarskoj proizvodnji našeg osnivača, prof. dr Milimira Kovačevića, za relativno kratko vreme postigli smo veoma intenzivan razvoj. Izgradili smo moderan pekarski centar, koji čini kompleks objekata. Sastavni deo proizvodne strukture čini Demo Centar, u čijem sastavu se nalazi savremeno opremljena farinološko-hemijska laboratorija i mini pekara za razvoj, promociju novih proizvoda i edukaciju kadrova naših kupaca, koji u suštini predstavlja centar za okupljanje i razmenu iskustava tehnologa, pekarskih majstora i organizatora proizvodnje”, navode na zvaničnom sajtu ovog preduzeća.

Proizvodi Progresa iz Novog Sada napravljeni su po HACCP principima i ISO standardima, pa se zbog kvaliteta izvoze i na tržišta BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Grčke i Rusije.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti proizvodnje začina i drugih dodataka hrani u 2023. godini
Ime preduzećaUkupni prihodiDobit
PROGRES DOO NOVI SAD605.116.000121.925.000
MILEX DOO RUMENKA650.281.000114.568.000
Food Industry 1839 d.o.o.149.091.00017.639.000
JOKER PLUS DOO KRAGUJEVAC230.662.00013.985.000
CEKIĆ PAK DOO47.476.00011.499.000
GREEN-DRY DOO33.062.00011.105.000
POVI-KOM NIŠ216.604.00010.580.000
KRISTAL SO DOO BEOGRAD1.659.047.0008.683.000
PANONIJA TRADE DOO NOVI SAD347.282.0007.959.000
NATURAL CASING DOO34.538.0007.500.000
MLADOST DOO LESKOVAC520.046.0006.340.000
AROMA KRUŠEVAC d.o.o. Kruševac79.866.0006.062.000
DOO ETERIKA TRSTENIK109.166.0005.898.000
MAŠA KOMERC DOO Stara Pazova196.365.0004.955.000
PTP VELKOM DOO LOZNICA37.939.0003.982.000
RUŽO RUMENA DOO96.467.0003.456.000
VEGAVITA DOO KOVAČICA58.080.0002.774.000
OPTIMUS DOO ČAČAK9.382.0002.761.000
RTD SPICE DOO BEOGRAD45.176.0002.081.000
JE-TA DOO NOVI SAD33.275.0002.009.000
ADITIV TRADE DOO BATAJNICA20.954.0001.536.000
DOO ALIMENTA VETERNIK281.777.0001.326.000
CompanyWall Finansijski Asistent *svi podaci su za 2023. godinu, u dinarima

Da poslovanje ove firme odlikuje stabilnost pokazuju i finansijski podaci. U 2023. godini ostvarena je dobit od 121.925.000 dinara, što je najbolji rezultat za celu delatnost koja broji ukupno 90 aktivnih firmi, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall. Takođe, sličan uspeh obeležio je i 2022. godinu sa sumom od 120.992.000 dinara, kao i 2021. kada je dobit iznosila 146 miliona dinara.

Pre više od 30 godina osnovana je i kompanija Milex iz Rumenke, koja se bavi proizvodnjom začinskih smeša i funkcionalnih mešavina za mesnu industriju.

“Po najsavremenijim standardima 2007. godine izgrađen je proizvodni pogon sa magacinskim prostorima, kada smo i registrovani od nadležne službe kao industrija. Stručnost, kvalitet i upornost doprineli su da postanemo pouzdan partner i jedan od najvećih proizvođača i distributera začina, začinskih smeša, aroma, aditiva, boja, omotača, noževa, ne samo za mesnu već i za sve grane prehrambene industrije na ovim prostorima”, stoji u zavničnom predstavljanju preduzeća Milex.

Uz ulaganje u poslovanje, za ovu firmu uzlaznom putanjom idu i finansijski podaci. Do drugog mesta liste došli su zahvaljujući dobiti od 114.568.000 dinara u 2023. godini, što je ujedno i najbolji rezultat u posmatranom trogodišnjem periodu. U 2021. poslovni rezultat je iznosio 58.677.000 dinara, a u 2022. došlo se do dobiti od 123.259.000 dinara.

Preduzeće iz Beograda pod nazivom Food Industry 1839 d.o.o. takođe aktivno posluje u delatnosti proizvodnje začina i drugih dodataka u hrani od 2021. godine. Ova mlada firma je za samo tri godine od 13.000 dinara dobiti u 2021. došla do 17.639.000 dinara u 2023, što ju je svrstalo na treće mesto liste najuspešnijih.

Milenko Golubić, preduzetnik iz Beograda koji se bavi proizvodnjom prirodnih začinskih ekstrakata, kaže da su ovakvi proizvodi sve traženiji, s obzirom na to da su potrošači sve oprezniji kada je reč o adidtivima za hranu.

“Proizvodnja začina podložna je strogim regulativama vezanim za bezbednost hrane, kao što su HACCP i ISO 22000. Takođe, mikrobiološke i hemijske kontrole su neophodne zbog mogućih zagađenja proizvoda koji su potpuno prirodni. Proizvođači kao što smo mi moraju da vode računa i o klimatskim promenama koje utiču na prinose začinskih biljaka. Ima mnogo faktora koji utiču na samu proizvodnju potpuno prirodnih začinskih proizvoda”, zaključuje Golubić.

  • Uciha

    21.2.2025 #1 Author

    Ooo i tu smo ugasili

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    21.2.2025 #2 Author

    Pružiti podršku onima koji su spremni da se bave proizvodnjom

    Odgovori

  • Dux011

    21.2.2025 #3 Author

    Šta reći, strasno…

    Odgovori

  • Šone

    21.2.2025 #4 Author

    Šteta … Kažu da svaka roba ima svog kupca, ali domaće je domaće.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.