konferencija u organizaciji FMBAS

Automatizacija sistema upravljanja i poštovanje ESG principa za podizanje vrednosti nekretnina

BiznisManifestacije

23.5.2024 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Automatizacija sistema upravljanja i poštovanje ESG principa za podizanje vrednosti nekretnina Automatizacija sistema upravljanja i poštovanje ESG principa za podizanje vrednosti nekretnina
Povodom Svetskog dana Facility menadžmenta (FM), u beogradskom hotelu Moxy održana je konferencija „Održivost, tehnologije i Facility menadžment: Gde smo danas“. U okolnostima u... Automatizacija sistema upravljanja i poštovanje ESG principa za podizanje vrednosti nekretnina

Povodom Svetskog dana Facility menadžmenta (FM), u beogradskom hotelu Moxy održana je konferencija „Održivost, tehnologije i Facility menadžment: Gde smo danas“.

U okolnostima u kojima kompanije kontinuirano rastu i umnožavaju i šire nepokretnosti, neophodno je da profesionalno upravljaju izuzetno vrednim resursom kako bi osigurale uložena ulaganja, povećale njihovu vrednost i obezbedile održivost ukupnog poslovanja, a Facility menadžment je jedna od ključnih funkcija koja to obezbeđuje.

Stručni program panela i prezentacija konferencije omogućio je šire sagledavanje trendova kao i budućih predviđanja na tržištu Srbije i regiona. Na konferenciji su predstavljene značajne teme iz ugla automatizacije sistema upravljanja, efikasnih sistemskih rešenja za bezbednost objekata, kao i pitanja poštovanja ESG principa i standarda i posedovanje zelenih sertifikata iz ugla klijenata FM usluga.

„Izuzetno sam ponosan na činjenicu da broj članova u FMBAS-u stabilno raste, jer su renomirane kompanije koje su se do sada priključile asocijaciji osetile potrebu da učestvuju u radu i doprinesu rezultatu ove jedinstvene profesionalne platforme. Kao predsednik FMBAS-a, upućujem poziv svima koji se do sada nisu učlanili da nam se pridruže i da aktivnim učešćem doprinesu radu asocijacije, ali i sopstvenom kompanijskom rastu“, izjavio je Danilo Pušonja, Predsednik asocijacije FMBAS, ispred kompanije Marera Property Management.

Zakonski zastupnik kompanije Tokata, Maksim Jovanović, istakao je ključne razloge za osnivanje FMBAS-a: „Da bi tržište nekretnina bilo održivo, energetski efikasno i zelena agenda ispunjena u predviđenom obimu, ključno je da se Facility menadžment sektor unapredi u svim oblastima. Neophodna nam je edukacija, standardizacija i profesionalizacija struke. To je osnovna misija asocijacije i svi naši kapaciteti jesu usmereni u tom pravcu.”

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties, navela je razloge zašto je ta kompanija odlučila da prihvati ulogu suosnivača asocijacije: „Vizija naše asocijacije je osnaživanje Facility menadžment industrije kroz program edukacija, sa fokusom na održivi razvoj i podizanje vrednosti nekretnina. Misija naše asocijacije je jačanje poslovne mreže i kreiranje sveobuhvatne edukativne platforme za razvoj profesionalaca u oblasti upravljanja i odžavanja. Tako smo prošle godine imali svečano otvaranje sa panelima koji su se bavili temama od ključnog značaja za FM struku: značaj holističkog pristupa održavanju objekata, energetskoj efikasnosti, poslednjim industrijskim trendovima u svetu i kod nas.“

Predstavnici renomiranih kompanija, poput Avalon RE, iO Partners, CBRE i druge značajne kompanije: Erste Bank, Generali osiguranje, Axians, Schneider Electric Srbija, Sauter, G4S, Absolute Support, Marera Guard, Facility menadžment asocijacija Rumunije, učestvovali su u panelima i prezentacijama i predstavili dobru poslovnu praksu.

Facility Management Business Association of Serbia (FMBAS) je nevladina, neprofitna organizacija posvećena promociji, edukaciji i pružanju podrške razvoju industrije Facility menadžmenta u Srbiji. Osnovana je početkom 2023. godine, od strane tri vodeće kompanije koje posluju u segmentu izgradnje i upravljanja nekretninama, Marera Property Management, MPC Properties i TOKATA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.