novi model nakon skoro pet godina

Boeing isporučuje Qatar Airways-u prvi teretni avion 777X

BiznisBolji posao

29.1.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Boeing isporučuje Qatar Airways-u prvi teretni avion 777X Boeing isporučuje Qatar Airways-u prvi teretni avion 777X
Američki proizvođač aviona Boeing priprema se za isporuku teretnog aviona 777X, svog prvog novog mlaznog modela nakon skoro pet godina, uz obavezu da Qatar... Boeing isporučuje Qatar Airways-u prvi teretni avion 777X

Američki proizvođač aviona Boeing priprema se za isporuku teretnog aviona 777X, svog prvog novog mlaznog modela nakon skoro pet godina, uz obavezu da Qatar Airways-u proda 50 teretnih letelica.

Ova najava trebalo bi da se poklopi sa sastankom katarskog vladajućeg emira, šeika Tamima bin Hamada Al Tanija (Tamim bin Hamad Al Thani), i američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Vašingtonu, 31. januara, piše Bloomberg prema izjavama anonimnih ljudi upućenih u planove.

Potencijalni sporazum vredan više milijardi dolara i realizuje se da bi pomogao u jačanju trgovinskih odnosa između dve zemlje. Mogao bi da bude predstavljen u Beloj kući, iako se lokacija još uvek dogovara, rekli su ljudi.

Očekuje se da će zalivski prevoznik dati dobre garancije za porudžbinu oko 15 aviona, teretnu verziju Boeing-ovog najvećeg dvomotornog mlaznjaka. Predstavnik Qatara je odbio da komentariše ove planove. Reuters je ranije izvestio o razgovorima Boeinga i Qatara oko državne posete.

Dogovor dolazi u trenutku kada se glavni izvršni direktor Qatar Airways-a Akbar Al Baker sukobljava sa Airbus SE oko potencijalnih nedostataka putničke verzije aviona A350. Evropski proizvođač aviona je prošle godine predstavio teretnu verziju A350-1000 kako bi poremetio deceniju Boingove dominacije na tržištu teretnih aviona.

Prepirke sa regulatorima odložile su komercijalni debi prvog putničkog 777X za najmanje tri godine do kraja 2023. Neuobičajeno je da proizvođač aviona proda varijantu teretnog aviona pre nego što putnička verzija stigne na tržište.

Tagovi
BIZNIS SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...