Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

BRZ DOLAZAK DO LIKVIDNIH SREDSTAVA BEZ LIČNOG ZADUŽIVANJA Faktoring je način kojim se kupcima nude duži rokovi plaćanja

BiznisIzdvajamoNovacOsiguranje

16.11.2020 12:19 Autor: Ljiljana Begović 0

BRZ DOLAZAK DO LIKVIDNIH SREDSTAVA BEZ LIČNOG ZADUŽIVANJA  Faktoring je način kojim se kupcima nude duži rokovi plaćanja BRZ DOLAZAK DO LIKVIDNIH SREDSTAVA BEZ LIČNOG ZADUŽIVANJA  Faktoring je način kojim se kupcima nude duži rokovi plaćanja
Verovatno ste se ako se bavite biznisom mnogo puta sreli sa načinom plaćanja, odnosno finansijskom uslugom koja se zove faktoring. Ali ako ste neko... BRZ DOLAZAK DO LIKVIDNIH SREDSTAVA BEZ LIČNOG ZADUŽIVANJA  Faktoring je način kojim se kupcima nude duži rokovi plaćanja

Verovatno ste se ako se bavite biznisom mnogo puta sreli sa načinom plaćanja, odnosno finansijskom uslugom koja se zove faktoring. Ali ako ste neko ko je skoro započeo sopstveni biznis faktoring možete koristiti kao finansijski instrument koji vam može omogućiti brz dolazak do likvidnih sredstava bez ličnog zaduživanja.

Faktoring je finansijski instrument kojim Faktor kratkoročno finansira preduzeća na osnovu nedospelih, nespornih potraživanja proisteklih iz prodaje roba ili usluga na inostranom ili domaćem tržištu. Na ovaj način, umesto da čeka 60 ili više dana da naplati svoja potraživanja, preduzeće obezbeđuje trenutan pristup gotovini.

„Faktoring kao savremen i fleksibilan način finansiranja ima široku primenu i zbog toga usluge faktoringa mogu da koriste preduzeća koja se nalaze u investicionom ciklusu, preduzeća koja žele da bolje upravljaju svojim novčanim tokovima, kao i preduzeća koja se ne mogu lako zadužiti na novčanom tržištu kroz tzv. uobičajne zajmove. Kroz ovaj način finansiranja preduzeća ne opterećuju svoje bilanse pa samim tim njihov kreditni potencijal se ne umanjuje“, kaže za Biznis.rs, šef sektora za faktoring Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, Bojan Vučetić.

Foto:Bojan Vučetić, AOFI

Značaj faktoringa je dolazak do brže naplaćenih sredstava koja nisu namenska i mogu se utrošiti na bilo koji način. Uz pažljivo i pametno korišćenje unapred naplaćenih sredstava preduzeća popravljaju svoju kreditnu sposobnost i postaju konkurentnija i to na način da mogu svojim značajnijim ili novim kupcima sa raznih tržišta da ponude bolje uslove plaćanja od konkurencije.

Postoji nekoliko vrsta faktoringa:

-Domaći i međunarodni – zavisno od toga da li su prodavac i kupac u istoj zemlji

-Regresni i bezregresni – zavisno od toga da li je prodavac potraživanja voljan da garantuje za naplativost fakture

-Otvoreni i skriveni – zavisno od toga da li je kupac upoznat sa prenosom potraživanja

-Avansni (isplata 75-90 odsto vrednosti fakture) ili uz diskont (isplata 100 odsto vrednosti fakture umanjene za diskont)

Računanje i rad za laptopom
Foto: Pexels

Potraživanja koja mogu biti predmet faktoringa

Kada se uspostavi faktoring odnos između sve tri strane u poslu, a to su Faktor (davalac faktoring usluge), Prodavac (Ustupilac) i Kupac (Dužnik) sam proces se odvija veoma jednostavno.

„Do samog uspostavljanja poslovnog odnosa potrebno je izvršiti analitičku fazu posla od strane Faktora gde se pre svega fokus stavlja na kreditnu sposobnost Kupca. Po uspostavljanju kreditnog limita za Kupca ili više njih posao faktoringa može da startuje. Kreditni limiti za Kupce su obično na bazi revolvinga i odobravaju se na godinu dana“, objašnjava Bojan Vučetić.

Po dostavljanju potrebne dokumentacije za otkup potraživanja, a to je obično faktura i izjava o ustupanju potraživanja koju potpisuju sve tri strane u faktoring poslu ili ako se radi o izvozu i carinska dokumentacija  od strane Prodavca u korist Faktora, stiču se uslovi za finansiranje.

Obično Faktor isplaćuje avansna sredstva u korist Prodavca u visini do 90 odsto nominalne vrednosti fakture, a ostatak od 10 odsto Faktor isplaćuje Prodavcu prilikom naplate od strane Kupca.

Predmet faktoringa mogu da budu kratkoročna, nedospela i buduća potraživanja pravnog lica i preduzetnika koje je nastalo po osnovu ugovora o prodaji robe ili usluga što je i regulisano Zakonom o faktoringu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...