Biznis.rs
(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Lekovit i za um i za telo, srce Šumadije kuca u Aranđelovcu (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Lekovit i za um i za telo, srce Šumadije kuca u Aranđelovcu

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Lekovit i za um i za telo, srce Šumadije kuca u Aranđelovcu

BiznisIzdvajamoTurizam 3.12.20. 10:08 Ljiljana Begović 3

Očaravajuća priroda, lekovite mineralne vode, brojni kulturno istorijski spomenici krase grad koji je okružen planinama Bukulja i Venčac. Aranđelovac je grad koji se nalazi... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Lekovit i za um i za telo, srce Šumadije kuca u Aranđelovcu

Očaravajuća priroda, lekovite mineralne vode, brojni kulturno istorijski spomenici krase grad koji je okružen planinama Bukulja i Venčac. Aranđelovac je grad koji se nalazi u samom srcu Šumadije, na nadmorskoj visini od 270 metara.

Deo grada Aranđelovca je Bukovička banja u kojoj se nalaze brojni banjski objekti, hoteli, izvori mineralne vode i privatne kuće sa sobama za izdavanje.

Jedan od najpoznatijih parkova u Srbiji, park Bukovičke banje prostire se na površini od preko 22 hektara. Zemljište za park kupljeno je još 1849. godine i tada su obeležene prve staze, zasađeno drveće, uređen izvor i kupatilo Talpara.

Foto:TO Aranđelovac

Staro zdanje, najstariji sačuvan objekat u parku Bukovičke banje, počeo je da gradi knez Mihailo Obrenović davne 1865. godine kao letnju rezidenciju dinastije i skupštinski dom.

Od 1966. godine park pod Bukuljom postaje ambijent najveće zbirke skulptura u slobodnom prostoru i može se porediti sa nekoliko čuvenih svetskih parkova skulptura, u Spoletu, Oterlou u Holandiji ili Hjustonu i Forvertu u Teksasu.

Foto:TO Aranđelovac

Najveći broj skulptura u parku Bukovičke banje danas čine vajarska ostvarenja nastala u okviru Međunarodnog simpozijuma „Beli Venčac“, a nekada su to, uglavnom, bile biste srpskih vladara. Simpozijum „Beli Venčac“ UNESKO je svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti.

Istorijske staze vode ka Aranđelovcu

Materijalni tragovi starih kultura potvrđuju da se na prostoru Aranđelovca i okoline život odvijao još od starijeg kamenog doba. Naselje Vrbica, iz kog će se kasnije razviti Aranđelovac, prvi put se pominje 1735. godine kao „Šanac Vrbica“, naseobina sa 50 kuća i 300 stanovnika. Tako je Aranđelovac dobio formu tipičnog drumskog naselja, nastalog od dela sela Vrbice i dela sela Bukovika.

Trgovačko-zanatska zona danas je zaštićena kao stara čaršija kojom se, kao i nekad, nižu radnje, kafići, restorani.

Foto:TO Arenđelovac

Glavna ulica nosi ime osnivača grada, knjaza Miloša, i spaja dve zaštićene kulturno istorijske celine: banjski park i Muzej paleolita u pećini Risovača. Orašac, treća zaštićena zona, nalazi se na ulazu u grad.

Marićevića jaruga je mesto podizanja Prvog srpskog ustanka, koje se smatra početkom stvaranja moderne srpske države.

Foto:TO Aranđelovac

Planina Bukulja

Planina Bukulja nalazi se u Šumadiji i jedna je od najviših tačaka ovog dela Srbije. Ova planina je nekada predstavljala južnu granicu do koje se prostiralo Panonsko more, i jedno od njegovih mnogobrojnih ostrva. Planina Bukulja je vulkanskog porekla o čemu svedoči njena geološka građa (izgrađena je od granitnih stena koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala).

Na padini Bukulje, podignut je Muzej grada koji sa vilom Karadžić i bukovičkom crkvom čini celinu. Od banjskog parka prema Muzeju i dalje, prema vrhu planine, vodi duga obeležena pešačka staza. Penjući se stazom do vrha, možete doći do osmatračnice visine 19 metara.

Foto:TO Aranđelovac

Ova osmatračnica je jednistvena u Srbiji i sa nje se pruža veličanstven pogled na ceo Aranđelovac, ali i na okolna mesta  Topolu, Mladenovac, Smederevsku Palanku. Planina Bukulja predstavlja omiljeno izletište Aranđelovčana i gostiju Bukovičke Banje, i naročito je popularna kao destinacija za prvomajski uranak, kad se na njenom vrhu organizuju različite kulturno-zabavne manifestacije.

Na Bukulji je 1968. godine osnovan najstariji radarski centar u Srbiji. Tom prilikom je postavljen prvi radar i uspostavljen prvi sistem radio veze u zemlji.

Foto:TO Aranđelovac

Jezero Garaši

Pored Banje, planina i izletišta, Aranđelovac u svojoj blizini ima i jezero. Akumulaciono jezero Garaši  koje se nalazi u podnožju planine Bukulje udaljeno je od Aranđelovca samo 6 kilometara.

Obala jezara je s jedne strane strma, a sa druge strane pristupačna. Jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za ribolovce, ali nije uređeno za kupanje. U selu Garaši, tokom leta turisti za osveženje koriste otvorene bazene SRC Šumadija, i brojne terene za fudbal, odbojku, košarku.

Foto:Wikipedia

Idući putem ka centru sela nalazi se spomen česma podignuta Garašanima palim u oslobodilačkim ratovima. Druga armija srpske vojske je 1914. godine pred Kolubarsku bitku bila jedno vreme smeštena u ovom selu pod komandom vojvode Stepe Stepanovića.

Iza česme, pored škole „Ilija Garašanin“ nalazi se hrast lužnjak star oko 300 godina koji je pod zaštitom države i predstavlja pravu retkost srpske flore.

Foto:TO Aranđelovac

Risovačka pećina

Na ulazu u Aranđelovac, sa desne strane rečice Kubršnice, uzdiže se brdo Risovača sa pećinom, značajnim arheološkim i paleontološkim nalazištem. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače. Pronađene kamene i koštane alatke potvrđuju da je Risovačka pećina u srednjem razdoblju starijeg kamenog doba bila stanište neandertalskih lovaca.

Foto:Wikipedia

Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti pećina je proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Danas je Risovačka pećina uređena po svim principima savremene prezentacije i godišnje primi hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...