Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Dobro se pripremite za intervju ako stvarno želite da vas prime

Najveće greške zbog kojih ćete biti odbijeni na razgovoru za posao

BiznisBolji posaoIzdvajamo

27.2.2021 15:27 Autor: Ljiljana Begović 9

Najveće greške zbog kojih ćete biti odbijeni na razgovoru za posao Najveće greške zbog kojih ćete biti odbijeni na razgovoru za posao
Nema načina da se to zaobiđe – razgovori za posao su mučni. Menadžeri za zapošljavanje to znaju i uglavnom opraštaju promašaj ili dva. Ali... Najveće greške zbog kojih ćete biti odbijeni na razgovoru za posao

Nema načina da se to zaobiđe – razgovori za posao su mučni. Menadžeri za zapošljavanje to znaju i uglavnom opraštaju promašaj ili dva. Ali ponekad dobiju odgovore koji prevazilaze puki lapsus. Ponekad kandidati budu odbijeni jer su previše iskreni i odaju utisak osobe koja sve govori bez zadrške i promišljanja.

HR Menadžer Katarina Lević kaže da su najčešće greške koje kandidati prave na razgovoru i prilikom apliciranja za posao sledeće:

 • Neažurirana prijava (radna biografija/cv, propratno pismo)
 • Neadekvatno popunjena  radna biografija (previše ili premalo podataka o radnom isksutvu, obrazovanju,  gramatičke greške, bez kontakt telefona, e-mail adrese, itd. ).
 • Kada kandidati kasne na zakazan razgovor ili ne dođu na zakazan razgovor za posao,  koriste žargon u razgovoru, nedovoljno su informisani o poziciji posla i firmi u kojoj konkurišu za posao,  neadekvatno obučeni za razgovor za posao

Sledeći put kada budete intervjuisani za posao, učinite sebi uslugu i pobrinite se da postupate po savetima stručnjaka  koji se bave zapošljavanjem ljudi.

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Shutterstock

Kada vas na intervjuu za posao pitaju zašto želite da radite u ovoj kompaniji, trudite se da ne delujete previše željni, i da izgledate kao da očajnički želite da se zaposlite.

Menadžeri ljudskih resursa takođe preporučuju da na pitanje „Kako sebe vidite za pet godina?“, ne odgovarate sa „Nisam razmišljao o budućnosti, ili želim da vodim svoju kompaniju“, jer će to budućim poslodavcima zvučati kao da ili želite da odete iz firme posle nekoliko godina ili da ne volite da planirate budućnost.

Postoje i pitanja koja nikako ne bi trebalo da čujete na intervjuu za posao.

„Kandidatima ne bi trebalo postavljati pitanja u vezi sa privatnim životom ili nekim životnim ubeđenjima, pitanja koja mogu da diskirminišu kandidate, bračni status, pitanja o deci, pitanja u vezi sa tim gde i sa kim kandidat živi, pitanja vezana za veru, pitanje vezao za godine starosti. Takođe, treba izbegavati pitanja vezana za bivšeg poslodavca, gde je namera odavanje poslovnih tajni i slično“ kaže za Biznis.rs Katarina Lević iz agencije za zapošljavanje „Partners and Orka“.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Stručnjaci za ljudske resurse kažu da je jedna od najvećih grešaka kandidata za posao to što na kraju razgovora nemaju nikakvih pitanja za budućeg poslodavca. Nemanje pitanja daje signal da možda niste dovoljno zainteresovani za posao.

Ono na šta treba obratiti pažnju kada dođete na razgovor je da budete smireni i govorite istinu.

„Kandidat na intervjuu za posao treba da se fokusira na dobru prezentaciju sebe, svojih očekivanja, znanja i veština koje poseduje a koje se uklapaju sa organizacionom kulturom kompanije, ispunjenja  sa zahtevima radnog mesta ikoja mu mogu omogućiti da obavi prijatan razgovor bez treme i pritiska sa HR Menadžerima koji donose odluku o njegovom daljem angažovanju“, navodi Katarina Lević.

 • Milovan94

  27.2.2021 #1 Author

  Veoma korisno za sve koji se ne snalaze sa izradom radne biografije.

  Odgovori

 • GocaBG

  27.2.2021 #2 Author

  Posluzice sigurno…

  Odgovori

 • Bane

  28.2.2021 #3 Author

  Za one koji traže posao veoma poučno,da mogu bolje da se pripreme za intervju.

  Odgovori

 • Mara

  28.2.2021 #4 Author

  Koristan i lepo napisan text..

  Odgovori

 • Mara

  28.2.2021 #5 Author

  Koristan i lepo napisan text…

  Odgovori

 • Ljubinka

  1.3.2021 #6 Author

  Poučno.

  Odgovori

 • Marija

  1.3.2021 #7 Author

  Sažeto i poučno, pohvale za autora.
  Meni je takođe u razgovoru za posao pomogao i besplatan kurs

  Odgovori

 • Malenabuvica

  1.3.2021 #8 Author

  Greska ili ne, ovo za postavljanje pitanja poslodavcu je bas bezveze. Moj licni primer – cedili su me iz jedne poznate svetske kompanije dva puta po 40 minuta i na srpskom i na engleskom do te mere da nisam znala gde je levo a ne da znam sta da ih pitam. Sve sto mozes da pitas o plati ili necemu takvom pita se Hr. Unapred smisljeno pitanje vezano za neki improvment same kompanije ili nacina rada je dobar, delovacete vrlo posveceno i zainteresovano. Ali naravno nikad ne bude kako planirate jer ne mozete znati sve sta ce vas pitati.

  Odgovori

 • Anna

  2.3.2021 #9 Author

  Bila sam na previše intervjua za posao da mogu da kažem da je ovo čista glupost. Na razgovor za posao neće vas ni pozvati ako biografija i propratno pismo nisu uredni i nemaju dovoljno informacija o kandidatu. A kad dođete na razgovor za posao svi ovi saveti zvuče korisno ali nisu presudni za dobijanje posla

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...