Grčka ostaje otvorena za turiste

Policijski čas na Mikonosu izuzetak, a ne pravilo

BiznisLifestyleTurizamZdravlje

19.7.2021 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Policijski čas na Mikonosu izuzetak, a ne pravilo Policijski čas na Mikonosu izuzetak, a ne pravilo
Nema nagoveštaja da će Grčka uvesti dodatna ograničenja zbog Covid-19, pa turisti iz Srbije koji planiraju putovanje u tu zemlju najverovatnije neće morati da... Policijski čas na Mikonosu izuzetak, a ne pravilo

Nema nagoveštaja da će Grčka uvesti dodatna ograničenja zbog Covid-19, pa turisti iz Srbije koji planiraju putovanje u tu zemlju najverovatnije neće morati da menjaju planove. Podsetimo, Grci su u petak zabranili muziku i uveli su policijski čas na popularnom ostrvu Mikonos, zbog rizika od širenja korona virusa.

„Na Mikonosu postoje stotine klubova i diskoteka. U ostalim delovima Grčke nema najave novih ograničenja. Koliko sam upoznat sa situacijom, za sada se ne razmatra zatvaranje drugih destinacija u toj zemlji“, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Prema njegovim rečima, najviše novih slučajeva zaraze korona virusom u Grčkoj registrovano je u Atini. Broj zaraženih u Grčkoj raste, a delta varijanta korona virusa je dominantna, što je razlog da delovi glavnog grada uvedu mere pripravnosti.

Foto: Pixabay

Centralni, severni i zapadni delovi Atine, šira područja istočne i zapadne Atike, kao i luka Pirej, stavljeni su na drugi po rangu upozorenja od rizika za prenos Covid-19. Međutim, situacija u Atini izgleda prilično normalno, jer je većina kafića i restorana otvorena.

Seničić je naveo da bi se u januaru iduće godine mogao očekivati povraćaj novca za nerealizovane turističke aranžmane u Grčku, ali da bi i Grci, kao Italijani mogli produžiti taj rok. Produženje roka i odustajanje od putovanja dovelo bi domaće turističke agencije u još težu situaciju i umanjilo im šanse za opstanak na tržištu.

Foto: Pixabay.com

„Oko 70 do 75 odsto zaposlenih otišlo je iz turizma. Minimalna zarada ne može da pomogne agencijama u sektoru, ako uopšte ne rade. Za one agencije koje budu radile, one bi se mogle nadati oporavku od sledeće godine. Približavamo se epilogu krize“, kada je reč o turizmu, ocenio je Seničić.

Mnoge agencije imaju svoj novac zarobljen u inostranstvu i ako naši turisti ne budu nastavili da uplaćuju letovanja neće imati prihod sa kojim mogu da rade. Seničić je posavetovao građane da ne čekaju novac do januara 2022. godine već da putuju tamo gde može da se putuje.

Prema podacima grčkog Ministarstva zdravlja, u prethodna 24 sata testirane su ukupno 55.573 osobe, od kojih je 1.558 bilo pozitivno. Najviše pozitivnih bilo je u Atini, 610, a u Solunu 112, dok je u Heraklionu na Kritu registrovan 91 slučaj. Na graničnim prelazima zabeleženo je 15 novih slučajeva zaraze.

  • Anna

    19.7.2021 #1 Author

    Kako je krenulo neće biti mesta za putovanje što se tiče Grčke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...