Turističke destinacije dostupne srpskim državljanima

Različiti uslovi za put na more

BiznisTurizam

14.8.2021 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Različiti uslovi za put na more Različiti uslovi za put na more
Za sve državljane Srbije koji planiraju odlazak na more u preostale dve nedelje avgusta sve popularne destinacije su manje više dostupne, ali pod različitim... Različiti uslovi za put na more

Za sve državljane Srbije koji planiraju odlazak na more u preostale dve nedelje avgusta sve popularne destinacije su manje više dostupne, ali pod različitim uslovima za ulazak. U neke zemlje moguće je putovati bez testova i potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa, a za neke je potrebno jedno ili drugo. Prema preporuci Ministarstva spoljnih poslova Srbije građani bi trebalo prethodno da se informišu o uslovima za prelazak granice zbog mogućih izmena režima, a trenutno važe sledeća pravila:  

Albanija:

Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina.

Bosna i Hercegovina:

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije.

Plaža na Kritu
Foto: Pixabay.com

Grčka:

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

    sa Bugarskom:  Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

    sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;

    sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia,  Mavromati;

    sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid-19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana. Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a u slučaju da je test pozitivan obavezan je karantin.

Egipat:

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat.

Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom.

Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

Severna Makedonija:

U skladu sa odlukom vlade, od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Foto: Pixabay.com

Slovenija:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od šest meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali Covid-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv Covid-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje sedam dana, Moderna, Sputnik V, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Tunis:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Tunis uz obavezan negativan rezultat PCR testa, ne starijeg od 72 sata i samoizolaciju u trajanju od sedam dana. Nakon isteka navedenog perioda, radi se nov test, te ukoliko je rezultat negativan, karantin se prekida. Od obaveze karantina izuzeta su lica koja poseduju potvrdu o vakcinaciji.

Turska:

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku. Ukoliko se ne ulazi iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura, u Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležan Covid-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test,  urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Foto: Pixabay.com

Hrvatska:

Državljani Republike Srbije i ostali putnici (nezavisno od državljanstva) koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska:

 • predočenje negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 (ne starijeg od 48 sata)
 • predočenje potvrde o vakcinaciji, ako je prošlo minimum 14 dana od primanja druge doze vakcine a ne starije od 270 dana od primljene druge doze (vakcine Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm), ili uz predočenje potvrde o vakcinaciji, ne starije od 270 dana od primljene prve doze vakcine koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson & Johnson);
 • predočenje potvrde o preležanoj bolesti Covid-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar osam meseci od početka bolesti Covid-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 270 dana;
 • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Covid-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 270 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti Covid-19, izdane od strane doktora.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.

Crna Gora:

Državljani Srbije, kao i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili, mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na korona virus i bez dokaza o vakcinaciji. Neophodno je poštovanje zdravstvenih mera u skladu sa zdravstvenim upozorenjima.

Španija:

Državljani Republike Srbije koji putuju direktnim letom mogu da uđu u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu dobiti putem sledećeg linka www.spth.gob.es. Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno je da provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju.

 • Mirjana Rajsic

  14.8.2021 #1 Author

  Tnike koji putuju bez vaucera: ne u turistickom aranzmanu.Nema izolacije, a agencija placa PCR test putnicima.

  Odgovori

 • Anna

  14.8.2021 #2 Author

  Svi popuštaju mere i trude se da privuku što veći broj turista. I gde god se putuje nema pritiska i fobije koja se ovde svakodnevno ispoljava

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...