ministarka u razgovoru sa direktorom "Beo čista energija"

Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija

Biznis

23.2.2023 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je u četvrtak da će se sagorevanjem komunalnog otpada, kada se izgradi energetsko postrojenje za korišćenje... Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je u četvrtak da će se sagorevanjem komunalnog otpada, kada se izgradi energetsko postrojenje za korišćenje komunalnog otpada u Vinči, proizvoditi 56,5 megavata toplotne energije i 30 megavata električne energije.

Ona je u razgovoru sa direktorima preduzeća „Beo čista energija“ rekla da će se time doprineti zaštiti životne sredine ali i pouzdanom i sigurnom snabdevanju energijom što je od velikog značaja u uslovima svetske energetske krize, saopštilo je ministarstvo na svom sajtu.

Direktor preduzeća „Beo čista energija“ Vladimir Milovanović rekao je da će sagorevanjem otpada u Vinči proizvoditi pet odsto električne i deset odsto toplotne energije za beogradska domaćinstva i da se prve isporuke očekuju sredinom ove godine.

„Posle uspešno obavljenih hladnih proba, ‘Beo čista Energija’ je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu. Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija“, rekao je on.

Beo Čista Energija d.o.o.

Tošin Bunar 272 v, 11000 BEOGRAD-NOVI BEOGRAD , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
112.935.778,49 (2021)
Broj zaposlenih:
9 (2021)

Podsetio je da se završava izgradnja i kogenerativnog postrojenja na deponijski gas instalisane snage 3,09 megavata.

 • MAJA

  23.2.2023 #1 Author

  Pa videcemo kako ce biti

  Odgovori

 • TATJANA

  24.2.2023 #2 Author

  Ovo je velika stvar za nas, nadam se da ce pokazati rezultate

  Odgovori

 • goca87

  24.2.2023 #3 Author

  Odlično

  Odgovori

 • Dunja5

  24.2.2023 #4 Author

  Videcemo rezultate

  Odgovori

 • Lik Orijent

  24.2.2023 #5 Author

  Reče li ministarka nešto o gasovima koji nastaju spaljivanjem otpada, mogu li da se dišu, gde će vetar da ih nosi kad dune košava i slično?

  Odgovori

 • Jovana24

  24.2.2023 #6 Author

  A da li ce biti

  Odgovori

 • Tina

  26.2.2023 #7 Author

  Ministarka Djedovic je to lepo I strucno objasnila, kako ce sagorevanje komunalnog otpada uticati na zastitu zivotne sredine, a sto je od velikog znacaja u uslovima svetske energetske krize

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.