ministarka u razgovoru sa direktorom "Beo čista energija"

Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija

Biznis

23.2.2023 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je u četvrtak da će se sagorevanjem komunalnog otpada, kada se izgradi energetsko postrojenje za korišćenje... Sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči proizvodiće se toplotna i električna energija

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je u četvrtak da će se sagorevanjem komunalnog otpada, kada se izgradi energetsko postrojenje za korišćenje komunalnog otpada u Vinči, proizvoditi 56,5 megavata toplotne energije i 30 megavata električne energije.

Ona je u razgovoru sa direktorima preduzeća „Beo čista energija“ rekla da će se time doprineti zaštiti životne sredine ali i pouzdanom i sigurnom snabdevanju energijom što je od velikog značaja u uslovima svetske energetske krize, saopštilo je ministarstvo na svom sajtu.

Direktor preduzeća „Beo čista energija“ Vladimir Milovanović rekao je da će sagorevanjem otpada u Vinči proizvoditi pet odsto električne i deset odsto toplotne energije za beogradska domaćinstva i da se prve isporuke očekuju sredinom ove godine.

„Posle uspešno obavljenih hladnih proba, ‘Beo čista Energija’ je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu. Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija“, rekao je on.

Beo Čista Energija d.o.o.

Tošin Bunar 272 v, 11000 BEOGRAD-NOVI BEOGRAD , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
112.935.778,49 (2021)
Broj zaposlenih:
9 (2021)

Podsetio je da se završava izgradnja i kogenerativnog postrojenja na deponijski gas instalisane snage 3,09 megavata.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...